2021-04-28T07:10:42+02:00 27. априла, 2021. 18:47 |

У Пожаревцу: Обележен Дан Архива

Мијатовић, Николић и Ружић

Министар просвете, науке и технолошког развоја у Влади Републике Србије Бранко Ружић и председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић са сарадницима, посетили су Историјски архив Пожаревац поводом 24. априла, Дана ове установе. Пожаревачки архив је као установа културе и установа заштите архивске грађе као културног добра основан 1948. године.

Директорка Историјског архива Пожаревац др Јасмина Николић упознала је госте са архивским фондовима и збиркама чуваним у објекту Архивског депоа и активностима ове културне установе, односно основном делатношћу на заштити архивске грађе као културног добра, пословима микрофилмовања, дигитализовања, али и објављивања историјских докумената широј јавности кроз изложбену и издавачку делатност, по којој се пожаревачки Архив сврстава у ред водећих архива у Србији.

 -Наравно, представили смо и мини изложбене поставке посвећене темама као што је стари Пожаревац на фотографијама са краја 19. и почетка 20. века, али и 80 година од 27. мартовских демонстрација и почетка Априлског рата 1941. године. Обилазак је завршен кроз занимљиве наслове који се чувају у специјализованој библиотеци која броји преко 10.000 наслова и доступна је истраживачима и корисницима архивске грађе, нагласила је др Јасмина Николић.

Честитајући празник запосленима, председник Скупштине Града Предраг Мијатовић је подсетио да је ова установа основана пре 73 године у циљу очувања изузетно важне и вредне историјске грађе која датира од средине 17. века, па до данас.

-Та идеја да се тако важан архивски материјал очува јесте у корелацији са духом нашег народа, а то је да се наша историја по сваку цену сачува. Град Пожаревац је архивски центар Браничевског округа и чува многобројну грађу, збирке и фондове и наравно сав тај материјал је доступан јавности и служи као пре свега, испомоћ у културно – просветној делатности, за разне научно – стручне употребе… Град је јако поносан на рад пожаревачког Архива, јер је један од најуспешнијих у Србији и у наредном периоду ће подржавати активности ове установе, казао је Мијатовић.

Министар Ружић је подсетио да Историјски архив Пожаревац има једну широку лепезу активности које управо дају важан елемент ономе што и јесте сврха архива, а то је да се наше национално благо очува, презентује и користи у едукативне сврхе будућих генерација.

-Чињеница да се пожаревачки Архив бави веома важним сегментом, издаваштвом и чувањем историјске грађе, дигитализацијом и микрофилмовањем, управо говори о значају ове културне установе. Сматрам да је баштињење историјских вредности и свега онога што смо кроз историју као народ пролазили веома значајно, јер они који не памте своју историју и прошлост, просто су осуђени да немају неку светлу будућност. Веома је важно да сагледамо тај значај, да помогнемо и покажемо да је могуће синергијом локалне самоуправе и доброг менаџмента који заиста постоји у Историјском архиву Пожаревац, доћи до још бољих резултата, закључио је Ружић.

                                                                                                            Д.Динић

            –