2021-06-21T15:37:35+02:00 21. јуна, 2021. 15:37 |

У Пожаревцу: Обележен Дан полиције

Бројним активностима, припадници Полицијске управе у Пожаревцу, прославили су су Дан Министарства унутрашњих послова и Дан полиције. Ови датуми обележавају се у знак сећања на 1862. годину, када је српска Жандармерија, на Духове, одиграла пресудну улогу у сукобима код београдске Чукур чесме, као и током турског бомбардовања Београда наредног дана. 

Саша Павловић

Александар Василијевић

Тим поводом у свечаним салонима пожаревачког градског здања, организована је свечаност.

Присутне је најпре поздравио градоначелник Пожаревца Саша Павловић који је истакао да је од 1862, па све до данас, Полиција расла заједно са Србијом и била са њом када јој је било најтеже.

-Често је рад полиције био без признања какво је у тим страдалним догађајима наше новије историје, заслуживала. Србија, а са њом и Град Пожаревац жели да то исправи и да сваки њихов дан обележи са максималном пажњом и поштовањем. Оно што ме као градоначелника радује јесте чињеница да је то био још један доказ приближавања полиције и грађанства и јачања свести да сте ви ту да штитите, а не да кажњавате. Драго ми је да, захваљујући том догађају и њему сличним, полако пролази време у коме очеви и мајке смирују немирну децу претњом да ће по њих доћи „чика полицајац“. Деца им више не верују, јер чак и они знају да сте ви њихов пријатељ који је ту да им помогне да пређу улицу првог школског дана и прича о безбедности у саобраћају на неком од часова. Мислим да је управо тај приступ грађанима који полиција гради последњих година, уз њену спремност и обученост, управо нешто на шта би жандари на Чукур чесми били поносни да могу да вас виде, рекао је Павловић.

Награде за посвећеност полицијској професији

Поводом празника пожаревачка Полицијска управа уручила је захвалнице Граду Пожаревцу, општинама Велико Градиште и Петровац на Млави, Казнено поправном заводу „Забела“, Епархији браничевској, Заводу за јавно здравље и санитарној инспекторки Браничевског округа Дости Симић.

За изузетну посвећеност полицијској професији и унапређењу јавне безбедности признања су уручена  Данијели Јовановић, Владану Павловићу, Бисерки Милетић, Ивану Михајловићу и Војиславу Миленковићу.

Министарство унутрашњих послова у претходних неколико година труди се да све техничке и људске ресурсе стави у службу заједнице и грађана. Према речима начелника Полицијске управе у Пожаревцу пуковника Александра Василијевића, полиција у Србији остварује ефикасну и квалитетну сарадњу са свим друштвеним и државним субјектима.

Василијевић је овом приликом напоменуо да је 21. јуна у ПУ и у Сектор за ванредне ситуације примљено 29 нових службеника.

-Свим новопримљеним службеницима пожелели смо да часно и поштено служе заједници и одговорно обављају тешке полицијске послове, рекао је начелник ПУ и додао:

-Година иза нас је била изузетно тешка. Међутим, и у тако специфичној ситуацији изазваној корона вирусом, здравље грађана Србије, уз велику подршку Министартва унутрашњих послова, било је заштићено на најбољи могући начин, рекао је Василијевић.