Поводом 23. априла, Дана Војске Србије, у Касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу одржана је свечаност којој су присуствовали градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Скупштине Града Пожаревца Предраг Мијатовић, представници локалних самоуправа Браничевског, Подунавског и Поморавског округа, пензионисани припадници Војске, представници Епархије браничевске, МУП-а, БИА-е, судства, тужилаштва, директори школа, јавних и приватних предузећа и установа…

Са свечаности

Након постројавања јединица, присутнима се обратио командант Центра за обуку копнене војске у Пожаревцу, пуковник Душко Јовић истакавши да припадници Војске Србије обележавају 23. април у спомен на дан када је 1815. године подигнут Други српски устанак, који је завршен победом и који је, заједно са Првим српским устанком означио прекретницу у стварању модерне српске државе.

-Стварањем модерне српске државе у два устанка и њеном одбраном у бројним ратовима, учвршћена је веза између државног и војног организовања. Без државе не би било ни војске, а без војске држава не би опстала. Тако је и данас, држава брине о својој војсци, а војска чува своју државу и спремна је да брани безбедност свих грађана Србије. Да бисмо знали куда идемо, морамо да знамо ко смо и одакле потичемо. Развој српске војске кроз историју у великој мери одређује и путеве које бирамо за нашу будућност. У том смислу, неговање традиције веома је важно за Војску Србије. Наша војска настала је из устаничких чета, дакле из народа који се латио оружја да би изборио своју слободу. Ту леже корени дубоке повезаности народа и војске. Војска Србије негује ову суштинску везу, остаје привржена грађанима Србије и помаже им кад год је то потребно. Такође, грађани препознају ову судбинску повезаност и цене напоре које војска чини за опште добро. Зато је Дан Војске Србије празник нас војника, али и празник целе државе и свих људи који поштују и подршавају Војску Србије, који је цене и у њу се уздају, који воле своју војску и знају да су војничка храброст и част залог безбедности отаџбине, нагласио је командант Центра.

У времену између два празника припадници Центра реализовали су све постављене задатке, квалитетно, дисциплиновано и одговорно. Захваљујући стручном, професионалном и мотивисаном кадру чија је основна функција реализација индивидуалне специјалистичке обуке, кроз оспособљавање свих категорија кадра, Центар је дао велики допринос квалитетној попуни свих јединица Војске Србије. Реновирањем објеката за становање и обуку унапређени су услови за живот и рад у касарни.

-Највећу вредност наше јединице ипак представља њен људски потенцијал, а постигнути резултати доказ су нашег опредељења, јединства, хомогености и високе патриотске свести. И у наредном периоду тежиште нашег рада биће усмерено ка бризи о људима и сталном усавршавању ради достизања постављених стандарда, закључио је пуковник Јовић.

Тактичко – технички збор наоружања и војне опреме

Овом приликом један број војних лица унапређен је у више чинове. У наставку свечаности организован је тактичко – технички збор наоружања и војне опреме и културно – уметнички програм.

                                                                                                         Д. Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content