2021-10-05T21:33:35+02:00 5. октобра, 2021. 21:33 |

У Пожаревцу обележен Светски дан учитеља

Друштво учитеља општине Пожаревац у скупштинској сали обележило је 37 година рада и постојања и уједно 5. октобар, Дан учитеља. Овај празник обележава се од 1994. године са циљем да се свуда у свету истакне улога учитеља у образовању деце, нагласе принципи рада и дају препоруке о положају наставног кадра.

 

Честитајући празник учитељима и наставницима, члан Градског већа задужен за образовање др Горан Несторовић је указао на значај учитељског позива и нагласио да је од посебне важности да локална самоуправа то препозна, пружи пуну подршку и улаже у ову област.

-Колико је за мене значајна улога учитеља покушаћу реторички да саопштим. Ако се каже да је дете отац човека, то значи да је учитељ особа која ваја тог човека у детету, а да ми сви остали наставници који настављамо да радимо са децом примамо тај фундамент који је поставио један учитељ и настављамо само да дизајнирамо тог младог човека у детету, а после га препуштамо самом себи да буде зрела личност и да се стара о својим поступцима. Ако неко жели да буде свестрана личност и да му то буде струка препоручујем му да буде учитељ, а ако неко жели да буде свестрана личност а да му то не буде струка нека има учитеља за пријатеља, истакао је др Несторовић.

Председница Друштва учитеља општине Пожаревац Наташа Николић Гајић подсетила је на несагледив значај и утицај који учитељи имају на развој целог нашег друштва и на нашу будућност. Највећи изазов у годинама пандемије је одржати квалитет наставе и ентузијазам који краси учитеље.

-Можда нам је више него икад потребно да једни другима помогнемо и пружимо подршку како бисмо се изборили са свим изазовима које нам намеће и друштвени развој и ова пандемија и чини ми се све нижи етички кодекс понашања генерално не само друштва у коме живимо, него света у целини. Тиме је и наша одговорност много већа када васпитавамо и образујемо младе нараштаје да буду одговорни грађани и да пре свега имају развијено критичко мишљење. Једно огромно поверење је дато баш нама учитељима да најдрагоценије биће које неко може да има у животу, а то је дете, препусти нама на васпитавање и образовање. Желим да нагласим колики је наш значај и да никада не заборавимо да је ово најлепши и најодговорнији посао на свету, казала је Наташа Николић Гајић.

Просветни саветник Драшко Грујић је истакао да учитељи треба да стимулишу и буду темељ образовања, културе, толеранције и свега онога што нам сада највише треба.

-Врло често људи нису свесни значаја који носи учитељски позив. Не треба заборавити да је учитељски факултет један од ретких наставничких факултета. Посматрајући комплетан образовни систем долазимо да закључка да су наши четвртаци по свим истраживањима међу најбољима у Европи, а што су деца старија тај успех се нешто смањује. Значи да ми, учитељи имамо мисију не само да образујемо наше ученике, већ да радимо и помажемо и нашим младим колегама, да им откривамо тајне методике, дидактике, развојне психологије, свега онога што у току свог обавезног образовања нису имали у довољној мери, закључио је Грујић.

 Учитељица у ОШ „Ђура Јакшић“ из Орешковице Славица Гомилановић одржала је предавање под називом „Дигитални свет за други разред“.

                                                                                                            Д.Динић