Под слоганом „Здравље за све“, 7. априла широм Србије обележен је Светски дан здравља са циљем подизање свести о утицају загађења ваздуха, воде и хране по здравље људи и могућим последицама. Такође, задатак организатора кампање је да подстакне грађане на активности и предузимање мера на очувању животне средине и здравља људи.

Акцијом за здравље у просторијама Црвеног крста, Светски дан здравља обележен је у Пожаревцу. Организатор је био Завод за јавно здравље Пожаревац у сарадњи са поливалентном патронажом Дома здравља, Апотекарском установом Пожаревац, Медицинском школом и Црвеним крстом Пожаревац.

Од специјалисте социјалне медицине у ЗЗЈЗ Пожаревац др Цвије Стојановић сазнајемо да акција подразумева превентивне прегледе, односно мерење крвног притиска, нивоа шећера у крви, висине, телесне тежине, обима струка и  израчунавање боди макс индекса. Ту су наравно и савети лекара за сва питања која интересују суграђане.

Превентивни прегледи у дому Црвеног крста

-Светски дан здравља се сваке године обележава 7. априла, на дан када је 1948. године основана Светска здравствена организација и од тада па до данас, тај датум се посвећује некој актуелној теми, односно проблему на глобалном нивоу. Ове године је тема „Здравље за све“, што представља озбиљан изазов свима нама и наравно доносиоцима одлука, јер захтева од свих додатна улагања и напоре да се постигне здравље за све, као основно људско право. Да би се то обезбедило, јако је важно организовати једну универзалну покривност здравственом заштитом, а то се може постићи улагањем у примарни ниво организације здравствене службе, односно на нивоу домова здравља где је могућа већа доступност здравствених услуга целокупном становништву у складу са њиховим здравственим потребама. Такође је важно да услуге буду високо квалитетне што захтева довољан број висококвалификованог кадра, односно здравствених радника који ће те услуге обезбедити. Важно је и то да у наредном периоду свима буде  обавеза за додатне напоре и додатна улагања, како би се обезбедила таква доступна здравствена услуга у складу са здравственим потребама, казала је др Стојановић.

Када говоримо о универзалној доступној здравственој заштити која се обезбеђује на нивоу примарне здравствене заштите, то је свеобухватно организована активност која има за циљ стварање највећег могућег нивоа здравља становништва, што се постиже мерама и активностима као што су очување и унапређење здравља и превенција и рано откривање болести. Ту спада и отклањање фактора ризика који су и те како важни да се на време открију, како би се превенирало и спречило даље напредовање болести, затим благовремено лечење и рехабилитација.

Татјана Чинч и др Цвија Стојановић

Пошто је наука показала да здравље у највећем проценту зависи од нашег понашања и од стилова живота, чак 53 одсто, др Цвија Стојановић је упутила позив свим суграђанима да воде рачуна о исхрани, избору намирница, начину припреме и чувању, количини хране коју уносе у организам, као и да редовно контролишу телесну тежину, не користе цигарете, буду физички активни и бар један дан годишње посвете превентивним прегледима.

                                                           ОДЛУЧНОСТ У БОРБИ ЗА ЗДРАВИЈИ ЖИВОТ

У светлу актуелних глобалних изазова пред којима се налази здравствени систем, Светски дан здравља и обележавање јубилеја – 75 година постојања Светске здравствене организације, према речима директорке Апотекарске установе Пожаревац Татјане Чинч, јесте прилика да се још једном подсетимо на важност солидарности, сарадње и одлучности у борби за здравији живот.

-Слоган под којим се обележава овогодишњи Светски дан здравља је „Здравље за све“, који нас опомиње на то да је неопходно континуирано радити на унапређењу и ширењу знања, размени искустава у пракси, а самим тим и јачању примарне здравствене заштите која је темељ сваког здравственог система и води ка унапређењу глобалног здравља. Овакве прославе обично служе да нас подсете на оно што смо постигли у прошлости, да нас обавесте где се тренутно налазимо и која решења можемо да пронађемо у смислу унапређења глобалног здравља. С обзиром на вишедеценијску традицију коју има Апотекарска установа Пожаревац, трудимо да у свој рад инкорпорирамо све постулате савременог апотекарства. Поводом Светског дана здравља предузели смо низ активности у свих 35 апотека у браничевском округу, како унутар апотека, тако и у сарадњи са локалним домовима здравља. Ове године посебно смо се посветили деци, јер сматрамо да је брига о здрављу део културе становништва, па треба почети од наших најмлађих суграђана са том темом. Наши фармацеути посетили су вртиће широм браничевског округа и на тему здравља и здравог живота разговарали са децом, истакла је директорка и додала да свих 35 државних апотека свакодневно спроводе акције на очувању здравља, попут мерења крвног притиска, нивоа шећера у крви, прегледа стопала, густине костију, саветовалишта и прегледа корена косе, коже… Такође, суграђани могу добити и стручни савет фармацеута, те ови прегледи имају не само саветодавну, него и медицински оправдану сврху.

-Апотекарска установа Пожаревац је место најдоступније здравствене заштите пацијената, али и једна друштвено одговорна установа која посебну пажњу придаје очувању здравља, закључила је Татјана Чинч.

                                                                                           Дарко Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content