2018-12-14T06:58:19+01:00 13. децембра, 2018. 14:45 |

У ПОЖАРЕВЦУ ОДРЖАНА ТРИБИНА „НИСТЕ САМИ“

 

Пројекат „Нисте сами“ има за циљ превазилажење предрасуда према младим особама са проблемима менталног здравља и инвалидитетом. Спроводи се под покровитељством председнице Народне скупштине Маје Гојковић, УНИЦЕФ-а и Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Говорећи на трибини у Пожаревцу, државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић је истакао да савремени услови живота носе бројне ризике сопствене искључивости, а посебно осетљиве категорије у додатном ризику су особе са инвалидитетом и млади.

-Министарство је исказало спремност да системским приступом решава и унапреди положај особа са инвалидитетом, настојећи да свакој групацији особа са инвалидитетом омогући да обликује, изражава и реализује своје потребе, као и да имају једнаке могућности и право на различитост. Континуирано подржавамо активности које су усмерене ка подизању свести јавности ка правима особа са инвалидитетом и стварању позитивне слике о њиховим могућностима, казао је Антић.

Заменик председника Скупштине града Пожаревца Милић Јовановић је нагласио да је веома важно да се подигне свест код људи, родитеља, деце о значају овог проблема.

 -Нека свако од нас у складу са својим могућностима да свој допринос како би ови људи, ова деца осетила више обостране љубави и пажње. Важно је напоменути да модерна медицина омогућава да се ствари промене набоље. Међутим, овакви скупови, трибине, непосредни сусрети умеју да побуде осећај за солидарност, хуманост и помоћ, враћају веру у људе и људски род. Морамо бити ту да својом посвећеношћу дамо подстицај свим грађанима и побудимо у нама оно што понекад неки од нас забораве – да је најтеже, али и најлепше бити човек. Град ће као и до сада стајати уз вас и настојати да помогне када год то буде потребно, истакао је Јовановић.

 Председник Друштва неуролога, проф. др Ранко Раичевић каже да је пројекат „Нисте сами“ покушај друштва да се врате неке темељне вредности.

-Концепт пројекта је такав да се на локалном нивоу разговара са младима који се све више ослањају на виртуелне мреже и неки психолошки проблеми који њима изгледају драматично, још више се на тај начин драматизују. Пројекат треба младима да покаже један нови образац понашања, да су породица, комшилук, кафане у смислу дружења,   окружења која треба да покажу да живимо у једном социјалном свету, закључио је др Раичевић.

Дипломирани правник запослен у Центру за социјални рад у Зајечару Милош Лепојев, иначе особа са инвалидитетом, истиче да се значај овог пројекта огледа у  ангажовању особа са инвалидитетом у све сфере како друштвеног, тако и приватног живота, заправо да особе са инвалидитетом буду интегрисане, односно укључене у друштво, као његови корисни чланови.

Током панел дискусије говорили су и Весна Гардашевић, спец. мед. психологије активиста Удружења деце са Дауновим синдромом „Осми дан“, Милош Антић, дипл. спец. педагогије, Јасмина Турудић, руководилац Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, Кристина Фружа, саветник у интерактивној психоанализи, Добрила Марковић, представник ОПЕНС-а, Александра Срејић, иницијатор акције за оснивање удружења „Аутизам Пожаревац“ и Соња Стојадиновић, корисница Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју.

                                                                                                                                                                                                                                                                                    Д.Динић