Међународна бициклистичка Трка кроз Србију, 61. по реду, званично је отворена данас, свечаном цеременијом представљања екипа у Пожаревцу. Овогодишња Трка одржаће се у четири етапе од 9. до 12. септембра и такмичари ће током четири тркачка дана извести укупно 600 километара. Градови домаћини етапе биће Пожаревац, Чачак, Мионица и Пријепоље.

Бициклистички караван са 130 такмичара из 24 светске земље уочи прве етапе преноћиће у Виминацијуму, а старт последње етапе кренуће испред манастира Милешева, потенцирајући јој једном огроман значај Трке кроз Србију у представљању наших културних, историјских богатстава, али и туристичких потенцијала.

У име Града Пожаревца, последњих година најбољег етапног места овог такмичења и домаћина отварања прве етапе овогодишње 61. Трке кроз Србију, учеснике такмичења поздравио је градоначелник Саша Павловић истакавши да је велика част што трка стартује из Пожаревца и што се наставља традиција дуга 61 годину.

-Радује нас поверење које су нам указали организатори и Бициклистички савез Србије, да овога пута трка стартује из Пожаревца. Титула „Домаћин деценије“, коју са поносом носимо, поред велике части доноси нам и обавезу. Обавезу да помогнемо да такмичари имају најбоље могуће услове и тако постигну максималне резултате. Још једна вредност коју град Пожаревац има од организовања Трке кроз Србију јесте и прилика да стекнемо нове пријатеље и упознамо их са лепотама наше околине. Овде превасходно мислим на такмичаре и екипе које их опслужују, али и љубитеље бициклизма којима је ова традиционална трка непосредан повод да посете наши град. Зато имам велику привилегију да у име града и грађана поздравим 22 екипе и 130 возача са свих континената, рекао је Павловић.

Председник Бициклистичког савеза Србије Радомир Павловић изразио је захвалност градовима домаћинима, Пожаревцу, Чачку, Мионици и Пријепољу, спонзорима и Министарству омладине и спорта, на подршци за једну од најстаријих европских бициклистичких трка која је 1939. године Србију ставила на бициклистичку мапу Европе и света.

-Захваљујемо се свим учесницима, организаторима, заљубљеницима у овај спорт, јер смо само уз њихову велику љубав и страст према бициклизму успели да организујемо ову трку. Пожелео бих добродошлицу у Србију која је исписала многе славне странице у својој историји, која увек срдачно прима спортисте из целог света и нуди им гостопримство и прилику да се увере у све лепоте наше земље, истакао је Радомир Павловић.

Отварајући овогодишњу Трку кроз Србију, помоћник министра омладине и спорта Дарко Удовичић је нагласио да је ова трка једна од најстаријих спортских манифестација у Србији и сама чињеница да ове године учествује преко 20 екипа и 130 такмичара је потврда да је то прави пут којим наш спорт треба да иде.

-Уверен сам да ће Министарство омладине и спорта подржавати ову трку, као и Бициклистички савез Србије, поздрављам све тимове, поготово све госте из иностранства и желим им пуно успеха на друмовима Србије, казао је Удовичић.

 Прва етапа стартоваће сутра у 12 часова из Пожаревца, дуга је 147,6 километара и завршиће се у Мионици. Друга етапе возиће се од Мионице до Чачка у дужини од 144 километра, трећа од Чачка до Пријепоља дужине је 153,3 километра и последња од манастира Милешева до Чачка у дужини од 156,5 километара. Бициклисти ће се надметати за чак шест наградних мајица. То су „жута“ за најбољег возача у генералном пласману, „зелена“ за најбољег возача по бодовима, „плава“ за најбољег возача на брду, „бела“ за најбољег младог возача и „национална“ мајица за најбоље пласираног возача из Србије.

                                                                                    Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content