Традиционалном шетњом кроз пожаревачку Табачку чаршију, Удружење за помоћ особама са Л-Даун синдромом „Осми дан”  уз подршку малишана из вртића, ученика основних школа и штићеника Дома „Срце у јабуци” из Панчева, обележили су Светски дан  особа са Л-Дауновим синдромом.

Парада „шарених чарапица” је на најлепши начин дочекала прве дане пролећа у Пожаревцу. Градоначелник Пожаревца Саша Павловић истакао је да већ дуги низ година Град подржава све што ово удружење ради, те да је ово још један у низу пројеката које заједнички спроводе.

-Леп дан да се сетимо свих особа са Дауновим синдромом, али такође и њихових породица. Да укажемо да нису сами, да постоји неко ко мисли на њих и наравно да су они једнаки део нашег друштва, рекао је Павловић.

Председница  Удружења Невенка Гајић истакла је да се 365 дана труде, раде и боре за децу, те да су за 10 година постојања успели да сруше предрасуде о особама са Дауновим синдромом.

-Гледамо да афирмативно искажемо и истакнемо њихове могућности, способности, врлине. Покушали смо и успели да помогнемо породицама да прихвате особе са сметњом коју имају у породици и да те породице нормално функционишу у друштву. Пред нама је један много тежи задатак, а то је да на нивоу Србије направимо промене у законској регулативи. Ради се о Закону о породици који препознаје само особе са физичким хендикепом, али не и особе са Дауновим синдромом, што их онемогућава да остваре своја права. Имамо намеру да кроз одређене погодности, односно акције центара за социјални рад, унапредимо подршку, као што је подршка за становање, јер је то једно од битнијих питања за родитеље. Такође да им омогућимо нормално и вредно одрастање, њихово инклузивно запошљавање и нормалан социјални живот, рекла је Гајић.

Светски дан особа са Дауновим синдромом Уједињене нације званично обележавају 21. марта од 2012. Године, а овај датум је изабран јер означава карактеристичну трипликацију 21. хромозома, која проузрокује Даунов синдром.

          И.Р.

Share.
Leave A Reply

Skip to content