2020-10-22T14:26:33+02:00 22. октобра, 2020. 14:26 |

У Пожаревцу: Потписан Меморандум о сарадњи у образовању

Градоначелник Саша Павловић  и координатрока пројекта Александра Калезић Вигњевић потписали су Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта „Партнерство за праведно квалитетно образовање“. Носиоци пројекта су Центар за интерактивну педагогију и Дечија фондација „Песталоци“ из Швајцарске, а пројекат се реализује уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Павловић је истакао да је ово још ја корак који Пожаревац чини ка оснаживању просвете у нашем граду, а самим тим и у Србији.

-Мишљења сам да сарадња на овом подухвату може донети видљиве резултате на овом пољу у веома кратком временском периоду. Када кажем  кратак временски рок не мислим на дане, недеље и месеце, већ на године и деценије. Иако се то можда некоме чини као велика дистанца од овог тренутка, подсетићу да је толико времена потребно да је један млади ум који је тек почео школовање почне да сазрева и постане продуктиван члан друштва. У животу ништа не може на брзину, а нарочито је то случај са учењем и припремом за живот одраслих, рекао је Павловић нагласивши да пројекат првенствено има за циљ да усмери пажњу ка деци из осетљивих друштвених група и да покаже да је за њихово оснаживање једино решење-образовање.

У пројекту учествују пожаревачке основне школе „Доситеј Обрадовић“, „Вук Караџић“ и „Свети Сава“, а циљеви пројекта су , унапређивање  уписних политика на националном и локалном нивоу, компетенција запослених и родитеља. На чињеницу да је  Пожаревац први у Србији потписао Меморандум о сарадњи са Центом за интерактивну педагогију подсетио је руководилац Школске управе Велиша Јоксимовић.

-Претходних година Град Пожаревац  је потписао и протокол о сарадњи са Министарством о оснивању ученичких задруга и то је доказ да Град предњачи  када је у питању образовање. Завалност припада и Центру за интерактивну педагогију који је од великог броја школа у Србији изабрао три наше чиме се ми се тиме поносимо. Надам се да ћемо заједно остварити главни принцип образовног система, а то је доступност квалитетног образовања за све ученике, рекао је Јоксимовић.

Павловић је истакао да је у циљу доброг образовања потребно да  све карике, држава, локална самоуправа, просвета, деца и родитељи буду повезани, те да је изузетно корисна размена искуства са вршњацима из других држава, што овај пројекат такође предвиђа, рекао је Павловић.

Кординаторка пројекта Александра Калезић Вигњевић и директорка Дечије фондације „Песталоци“ Славица Кијевчанин захвалиле су се челницима Града нагласивши да је ово важан моменат за све школе које су укључене у пројекат, јер је за суочавање са изазовима савременог образовања  неопходна заједничка синхронизација.

 

 

И.Р.