2020-11-04T14:12:36+01:00 4. новембра, 2020. 14:11 |

У Пожаревцу: Потписан споразум за развој географско информационог система

Драган Милић и Саша Павловић

У градском здању у Пожаревцу, градоначелник Саша Павловић и председник општине Велико Градиште Драган Милић потписали су Међуопштински споразум за развој географско информационог система. 

Град Пожаревац од 2010. године активно развија географски информациони систем са циљем да у једној бази обједини што више геопросторних података и учини их доступним грађанима.

Према речима градоначелника Саше Павловића, овим споразумом дефинисана су права и обавезе Пожаревца и Великог Градишта на развијеним модулима за туризам, локације за потенцијалне инвеститоре и пољопривреду.

-Овог пута ГИС унапређујемо у оквиру пројекта „Унапређење предуслова за коришћење локалних социо – економских потенцијала кроз ГИС у Пожаревцу и Великом Градишту“. Пројекат је финансиран из средстава ЕУ ПРО програма, а поред развоја модула за наш географско информациони систем, кроз пројекат смо добили и рачунаре за засполене који раде на ГИС – у, као и обуке за њих. Искористио бих прилику да се захвалим донаторима који нам помажу да унапредимо рад локалне самоуправе на овај начин. Увек има доста простора за надоградњу ГИС – а и у наредном периоду Град ће наставити са развијањем и проширењем коришћења овог алата, рекао је Павловић.

За председника општине Велико Градиште Драгана Милића, ово је пример добре праксе и наставак једне добре сарадње.

-О значају информационог система се већ све зна. Он непредставља само будућност, он је постао део свакодневнице. ГИС је нешто на чему наша локална самоуправа ради дуги низ година, а крајњи циљ је да се сви гео просторни подаци обједине и учине доступним свим грађанима. На тај начин би се знатно скратило време издавања услова и дозвола за изградњу, а познато је да је општина Велико Градиште међу бољима у овом сегменту. Желимо да створимо такву средину да инвеститор који жели да улаже у нашу општину, „једним кликом“ на рачунару или мобилном телефону, може доћи до података о томе на којој локацији се може и шта се све може градити на нашем простору, казао је Милић.