У знак захвалности свим волонтерима, партнерима и сарадницима који су ангажманом допринели ширењу добровољног давалаштва крви у свом окружењу и на тај начин допринели порасту броја прикупљених јединица драгоцене течности у Србији, републички Институт за трансфузију крви организовао је новогодишњи пријем.

Овом приликом уручене су плакете ,,Шампион солидарности” за Зимску и Летњу кампању најуспешнијим градовима и општинама у овој години, а такође проглашени су најхуманији град и општина у 2022.

Свечаност је одржана у свечаним салонима градског здања у Пожаревцу, у граду који већ дванаест година са поносом носи титулу најхуманије средине у Србији. Проценат давања је изнад 5 одсто.

Пожаревац и Лазаревац најхуманији у Србији

Плакете за најуспешније градове и општине у Зимској и Летњој кампањи, и најхуманије средине у Србији у 2022. години, примили су челници локалних самоуправа и хуманитарних организација.

Дијамантске плакете „Шампион солидарности“ за Зимску и Летњу кампању у овој години заслужили су Пожаревац, Коцељева, Лозница, Ваљево, Смедерево, Велика Плана и Шабац.

Златна плакета „Шампион солидарности“ за Зимску кампању додељена је Лазаревцу, сребрна Љубовији, а бронзана Крупњу.

Златна плакета „Шампион солидарности“ за Летњу кампању 2022. уручена је представниц Голупца, сребрна Обреновцу, а бронзана Петровцу и Смедеревској Паланци.

За најуспешнију општину у Републици Србији проглашен Лазаревац, а за најуспешнији град  у области добровољног давалаштва крви Пожаревац.

Присутне је у име домаћина поздравио градоначелник Пожаревца Саша Павловић који је подвукао да је локална самоуправа у свом досадашњем раду остварила чврсту сарадњу са пожаревачким Црвеним крстом и Институтом за трансфузију крви Србије.

Поздравне речи упутила је и директорка Института за трансфузију крви Србије др Весна Мијуцић. Према њеним речима, добровољни даваоци крви који су суштински смисао активности Института и организација црвеног крста и средиште акција добровољног давања крви су и ове године показали велику хуманост и одговорност према својој земљи и грађанима ове државе.

-Ове године успели смо да прикупимо око 70.000 јединица крви. Сматрам да је овај резултат постигнут захваљујући помоћи свих релевантних чинилаца у реализацији ове активности широм Србије. Помоћ су нам пре свега пружали партнери, Црвени крст, локалне самоуправе, грађани Србије, сви добри људи који су кроз организацију и учествовање у акцијама добровољног давања крви помогли у опоравку пацијената који су били здравствено угрожени. Заједничко деловање свих вас формула је за успех и тим путем морамо наставити. Обзиром да смо ове године због епидемије корона вируса имали пад у области добровољног давалаштва крви, трудили смо се да све потешкоће превазиђемо, а надам се да ћемо у томе успети наредне године, поручила је др Мијуцић.

На задатку да се обезбеде довољне количине крви за све пацијенте који лече у здравственим установама у Београду и осам општих болница на територији Србије за које је надлежан Институт за трансфузију крви, било је бројних изазова. Савладавали су се захваљујући вишедеценијском искуству, али и великим ентузијазмом свих запослених у републичком Институту за трансфузију крви.

-За нама је, слободно можемо рећи, успешна година. Надамо се да ћемо годину завршити са 72.001 јединицом крви што је помак у односу на претходну годину у којој је у акцијама сакупљено 65.600 јединица драгоцене течности, рекла је начелница Одељења за мотивацију и организацију добровољних давалаца крви Ивана Родић представљајући овогодишње резултате на нивоу Србије.

Share.

Comments are closed.

Skip to content