Награђени

Дан просветних радника прихваћен је широм света и обележава се у више од сто земаља, међутим, датум се разликује од земље до земље. У свакој је одабран дан везан за важан моменат за националу просвету. У Србији је за Дан радника у образовању проглашен 8. новембар, дан рођења Вука Стефановића Караџића, великог реформатора српског језика.

Град Пожаревац сваке године обележава овај датум и тим поводом додељује награде просветним радницима за остварене резултате у васпитно – образовном раду, као и појединцима и организацијама које помажу развој образовања. Свечаност, организована тим поводом, одржана је протеклог уторка у пожаревачком Центру за културу.

У име локалне самоуправе пристунима се обратио Бане Спасовић, градоначелник Пожаревца, који је између осталог рекaо:

-Желим да немате ни најмање дилему да сте ви и школе у којима радите, Граду Пожаревцу подједнако важни као и Универзитет Колумбија Њујорку, као Харвард Кембриџу, као Сорбона Паризу, ЕТФ или Правни факултет Београду… Све те светски познате образовне установе не би биле на тако добром гласу и не би могле да се хвале сјајсним умовима из својих клупа да у њих ти исти умови нису дошли из ваших клупа. Ви сте их заразили вирусом знатижеље према математици, историји, географији, уметности, страним језицима и што је најважније, заразили сте их великим сновима и циљевима. Ти снови, ти дечији снови који касније постану циљеви, ваша су заслуга и главни разлог што вам Пожаревац каже једно велико хвала, поручио је градоначелник Пожаревца.

   Периша Станојевић и Бане Спасовић

Весна Пејић, чланица Градског већа задужена за просвету, образовање и здравство истакла је да је носити име просветног радника велика част за оне који су бирајући своју професију изабрали дете.

-Ово је дан достојан одабраних да животе својих ђака претворе у истину, љубав, правду напредак и веру. Свима нама просветним радницима чини част да се душом и срцем закунемо у све што нам је свето и драгоцено, да ћемо сву децу учити паметно, добро, племенито, подједнако и са вером… Наша величина јесте у томе да све реченице које изговарамо памте наша деца и време. Зато смо неизмено захвални Богу што имамо дар и срећу да будемо део одрстања, образовања и васпитања наше деце, нагласила је Весна Пејић, чланица Градског већа.

Просветним радницима који су на пољу васпитно – образовног рада остварили запажене резултате, као и  појединцима и организацијама које помажу развој образовања, уручена су признања. Повеља за животно дело додељена је Периши Станојевићу, професору Музичке школе „Стеван Мокрањац“.

У уметничком делу програма учествовали су ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“, Пољопривредне школе „Соња Маринковић“, Пожаревачке гимназије, чланови Вокалне групе наставника музичке културе града, као и малишани Предшколске установе „Љубица Вребалов“.

Share.

Comments are closed.

Skip to content