Полагањем венаца поред споменика Књазу Милошу Обреновићу у градском парку у Пожаревцу обележен је Дан државности. Венце су у име  Града Пожаревца  положили градоначелник Саша Павловић и председник Скупштине Предраг Мијатовић, док су то у име Градске општине Костолац учинили председник Општине Серџо Крстаноски и председница Скупштине Милена Церовшек.

Почаст су одали и представници војске, полиције, политичких партија и удружења бораца и потомака ратника.

Саша Павловић и Предраг Мијатовић

Градоначелник Павловић обраћајући се присутнима подсетио је на важност Сретењског устава и подизања Првог српског устанка који, како је поручио, подсећају на жељу за слободом српског народа и намеру да Србија постане уређена држава у којој се поштују закони.

-Управо мотиви слободе и државотворности чине разлог одабира 15. фебруара за Дан државности наше земље. Попут слободе и државности,  мир и народна воља су се вековима на овом тлу губили, били отимани и добијани, понекада пером, а често и оружјем. Нисмо увек били у могућности да утичемо на токове историје, исте оне токове који нас често померају на једну или другу страну. Тренутак и коме се данас налази Србија можда најбоље осликава ову тврдњу, рекао је Павловић нагласивши да је јединство народа оно што повезује  Први српски устанак и доношење Сретењског устава.

-Историја нас учи да је тада међу Србима било оних који су мислили да није тренутак за сукоб са Османским царством или за доношење Устава. Ипак, заједнички циљ био је јасан и водио је до важних догађаја српске историје. Зато и данас, гледајући наш државни врх, у овом јединственом моменту схватамо да су велике одлуке уједно и оне најтеже. Председник Републике Србије Александар Вучић својим примером показује нама, али читавом свету, како се воли своја земља, правда и истина. Помирити то тројство, нарочито када сте одговорни за читав један народ никада није лако, а често је и немогуће. Зато је важно јединство свих нас данас, да имамо слогу у истој мери у којој су је имали наши преци, поручио је , између осталог, градоначелник Пожаревца.

Серџо Крстаноски и Милена Церовшек

Дан државности Србије је државни празник Србије који се прославља 15. и 16. фебруара, а установљен у спомен на дан када је на збору у Орашцу 1804. године дигнут Први српски устанак, као дан сећања на почетак Српске револуције. Такође се прославља као Дан уставности Србије у спомен на дан када је у Крагујевцу 1835. године издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.Овај датум је најбитнији датум у политичком, културном и историјском календару Србије.

Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави 2002. године.

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content