2021-04-08T15:59:53+02:00 8. априла, 2021. 14:54 |

У Пожаревцу: Сећање на Први конгрес Рома

У Ромском едукативном центру у Пожаревцу обележен је 8. април, Међународни дан Рома који је установљен пре 50 година са циљем да се скрене пажња на положај ове популације.  Свечаности су присуствовали градоначелник Пожаревца Саша Павловић, председник Скупштине града Предраг Мијатовић, члан Градског већа Дејан Крстић и директорка ПУ „Љубица Вребалов“ Тања Лончар.

Према последњем попису у Србији живи око 150 хиљада припадника ромске националне мањине, што чини око 2 процента укупног становништва.

Празник је испред Удружења Рома Браничевског округа честитала председница Снежана Вељковић и том приликом истакла да се због познате епидемијске ситуације, ове године Дан Рома обележава скромније него раније.

– Организовали смо предавање о историји и традицији Рома и нашим обичајима. Жеља нам је да овај празник наредне године дочекамо у другачијој атмосфери, здравији и срећнији, рекла је председница.

Председник Скупштине града Пожаревца Предраг Мијатовић подсетио је на датум установљења Дана Рома односно на Први Међународни конгрес Рома у Лондону.

-Тада је донето неколико важних одлука међу којима и одлука о називу мањине Ром, што на ромском значи човек.Тада је одлучено и о химни Рома „Ђелем, ђелем“ чији текст описује страдање Рома и Ромкиња током Другог светског рата. Такође, установљена је ромска застава, плаво зелена двобојница са црвеним точком у средини. Плава боја је симбол неба, слободе и безграничног пространства, зелена представља траву, пут, живот обележен путовањима, док црвени точак означава симбол сталног кретања. Све је то део историје људи уз које се и данас, после пола века од одржавања Првог конгреса Рома помиње реч дискриминациаја. То међутим не значи да нисмо ближи циљу коме тежи ова популација већ је то показатељ да проблеме не скривамо под тепих, већ отворено о њима разговарамо све и циљу да их заједно брже и успешније решавамо. Мислим да су ромска удружења у нашој локалној самоуправи нашли стабилног партнера који не само да ослушкује сугестије Роме већ и да предлаже решења, рекао је Мијатовић.

У наставку свечаности малишани ПУ „Љубица Вребалов“ са којом Удружење Рома Браничевског округа има добру сарадњу извело је пригодан програм.

 

И.Р.