Градоначелник Пожаревца Саша Павловић потписао је уговоре о дотацији за суфинансирање програма или пројеката удружења која су од јавног интереса за Град Пожаревац у области заштите особа са инвалидитетом у 2023. години.

Са потписивања уговора

Овај јавни конкурс подржан је средствима градског буџета у укупном износу од 6,5 милиона динара. Разматрајући пристигле пријава, а на основу утврђених критеријума, опредељена су средства за девет удружења и то: Удружењу за помоћ особама са L- Down синдромом „Осми дан“, Међуопштинској организацији Савеза слепих и слабовидих Пожаревац, Удружењу за помоћ ментално недовољно развијених лица и аутистичних особа, Међуопштинском удружењу дистрофичара Смедерево, Удружењу „Веритас“, Удружењу „Фортуна“, Међуопштинској организацији Савеза глувих и наглувих Пожаревац и Друштву за церебралну и дечију парализу Пожаревац.

Градоначелник је овом приликом истакао да је ово само једна у низу активности чији је циљ да особе са инвалидитетом у већој мери буду укључене у све токове друштвеног живота, као и да им се олакша свакодневно функционисање. Он је подсетио да  Град Пожаревац путем јавног позива, односно конкурса, финансира и реализацију Локалног акционог плана за унапређење положаја особа са инвалидитетом за период од 2021. до 2025. године, а за шта је у овој години опредељено 3 милиона динара.

-Овим програмом настављамо бригу усмерену ка особама са инвалидитетом желећи  да поспешимо њихов положај у друштву. Како би показали нашу намеру да овој области дамо још већи акценат, дозволили смо удружењима чија је основна делатност заштита лица са инвалидитетом, право учешћа и на другим јавним позивима које расписује Град. Ту пре свега мислим на област спортских програма и области обухваћене реализацијом програма, односно пројеката невладиних организација и удружења. Све ово имаће као резултат бољитак читаве заједнице у будућности, нарочито када узмемо у обзир чињеницу да многобројни таленти и вештине особа са инвалидитетом и данас остају неоткривени и неискоришћени. Наравно, ово је само једна у низу ствари и области које локална самоуправа подржава преко невладиних организација и сигуран сам да ћемо и у будућности имати исту овакву сарадњу, рекао је Павловић.

Представници удружења су се захвалили на разумевању и досадашњој сарадњи са локалном самоуправом и изразили наду да ће она на истом или нешто вишем нивоу бити настављена и у наредном периоду.

                                                                                                        Д. Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content