2018-09-17T15:02:08+02:00 17. септембра, 2018. 15:02 |

У ПОЖАРЕВЦУ ТРИБИНА САВЕЗА ЗА СРБИЈУ: Демократија, а не аутократија

На скупу говорили Драган Ђилас, др Зоран Лутовац, Ферида Ћусовић, Бошко Обрадовић, Здравко Понош и Жељко Веселиновић

На скупу говорили Драган Ђилас, др Зоран Лутовац, Ферида Ћусовић, Бошко Обрадовић, Здравко Понош и Жељко Веселиновић

Савез за Србију је обележавајући Међународни дан демократије, у малој сали пожаревачког Центра за културу, организовао трибину на којој је ова опозициона политичка коалиција, критикујући тренутну политичку ситуацију, представила програм за који се залаже.

На скупу су говорили Драган Ђилас, један од иницијатора оснивања Савеза за Србију, затим, др Зоран Лутовац, председник ДС-а, Ферида Чустовић, заменица председника Левице Србије, Бошко Обрадовић, председник Српског покрета „Двери“, генерал потпуковник Здравко Понош, потпредседник Народне странке и Жељко Веселиновић, председник Синдиката „Слога“.

Драган Ђилас је између осталог рекао да је прошле године из Србије отишло 73.000 људи, а 65.000 претпрошле.

– Живимо у земљи у којој 40.000 људи више умре него што се роди, што значи да нас је сваке године мање за 100.000. То су страшни подаци… Док нас замајавају појединим неважним стварима, врши се продаја Србије. Ви данас имате ситуацију да власт продаје рудна богатства, земљиште, реке. Када се то прода, шта ће остати од ове земље? Они не схватају суштинску ствар, а то је да је бити на власти огромна привилегија, нагласио је Ђилас.

Доктор Зоран Лутовац, председник ДС-а, напоменуо је да је данашњи политички систем у Србији систем једног човека, који нема никакве везе са демократијом, већ са аутократијом у којој нема политичке културе.

– Није демократска политичка култура када политичког конкурента и оне који не размишљају као ви називате непријатељем. Имамо систем у коме нема владавине права, па онда грађани правду узимају у своје руке… На запада нашу демократију зову стабилократија. То значи да је важнија политичка стабилност од грађанских слобода и демократских процедура. То значи да су наши грађани свесно жртвовани зарад позиције једног аутократе. Нама не треба стабилократија, поручио је др Лутовац.

Према речима Фериде Чустовић, Савез за Србију основан је како би се спасила распродаја националних ресурса, омогућило квалитетно образовање и здравствена заштита свим грађанима, укинула политичка понижавања и сиромаштво.

– Нећемо више дозволити да будемо слуге једном човеку, који влада страхом и паником. Нећемо дозволити да трудницама исплаћујемо 900 динара зато што су се усудиле да остану у другом стању када су се запослиле. Нећемо дозволити да нам минималац буде далеко испод потрошачке корпе грађана. То ћемо омогућити само ако заједно верујемо да ову црну стварност можемо да претворимо у светлу будућност. Дошло је време да свима кажемо да овако више не може, поручила је Ферида Ћустић.

Сто година од пробоја Солунског фронта свакако је један од највећих историјских догађаја, који, како је истакао Бошко Обрадовић, у савременој српској држави није обележен.

– То говори о нашем односу према традицији, историји, о нашем односу према прецима. И није случајно такав однос и према савременицима и према данашњим српским грађанима, нити то што је у нашој сопственој држави све што је наше понижено и згажено. Констатација од које полазимо јесте да је у Србији тренутно ненормално стање. Како живимо, како функционише држава, медији, избори, Скупштина, привреда, пољопривреда.., није нормално. Зато смо се и сабрали у заједнички Савез за Србију, како бисмо се изборили за основни ред и поредак, основни смисао живота, за институције, поручио је Обрадовић.

Формирањем Савеза за Србију, објашњава Здравко Понош, гласачи у Србији имају само два избора, њих или нас. Питање је само како ће се та битка бити.

– Не би их требало пустити да Србију одведу куда су је повели. Не треба да државу уништимо тукући се са њима. Важно је само да их зауставимо. Нису нам потребни улични сукоби и рушење државе, јер све што срушимо мораћемо поново да изградимо. Морамо најпре да их успоримо, затим да их зауставимо и на крају да променимо смер, рекао је између осталог Понош.

Србија данас има највеће системе у власништву кинеских фирми, које по речима Жељка Веселиновића траже промену Закона о раду, да у Србији не постоји стални радни однос, ограничење прековременог рада, да радници немају апсолутно никаква права.

– Од почетка године, 27 радника погинуло је на грађевини и нико није одговарао. Мора постојати одговорност, јер докле год у Србији не постоји систем одгвороности, докле год неко не буде смењен са функције, док неко не буде кривично одговарао зато што је направио пропуст у нечему, таквих погибија биће и даље, јер се нико тиме неће бавити, поручио је Веселиновић.

Након обраћања, представници политичких партија одговарали су на питања присутних грађана.