2019-09-23T13:52:02+02:00 23. септембра, 2019. 13:52 |

У ПРВОЈ ЛИГИ ШС ЦЕНТРАЛНЕ СРБИЈЕ: Костолачки шахисти четврти

Лука Будисављевић најмлађи интернационални мајстор у Србији

 

У Првој лиги ШС Централне Србије у шаху, одржаној у Бајиној Башти, од 13. до 21. септембра, међу 12 екипа био је и костолачки Шах клуб „Рудар“.

Борба за освајање медаље била је неизвесна до последњег кола. Костолачки шахисти остварили су изванредан успех и поделили треће место са екипом Пожеге, а услед додатних критеријума освојили су одлично 4. место.

Осим екипног успеха ШК „Рудар“, одличан је био и кадет Лука Будисављевић (2004), који је освајањем треће норме за интернационалног мајстора понео титулу интернационалног мајстора и постао најмлађи играч са том титулом у Србији. У наредним годинама оправдано се очекује да млади Лука освоји и највишу титулу у шаху и постане најмлађи велемајстор у историји српског шаха.

Близу освајања првог ИМ бала био је још један костолачки кадет Марко Ивановић, али нажалост за мало није успео.

– Добро смо одиграли Лигу и представили наш клуб и град у најбољем светлу. Са једном годином искуства и са мало већом финансијском подршком у следећој години можемо очекивати и неку од медаља. Ове године смо услед лошије финансијске ситуације чак били и смештајно издвојени од других клубова и захвални смо домаћинима у хотелу „Турист“. Такође, као најмлађа екипа били смо међу „фаворитима“ за испадање.  Међутим, младост наше екипе, одлична игра и изванредна атмосфера у екипи, довели су до тога да смо већ после одиграних 6 кола (од 11) обезбедили опстанак и истакли кандидатуру за освајање првих места, каже први човек овог Шаховског клуба Бобан Максимовић.

У наредном периоду костолачке шахисте очекује Прва лига ШСЦС за жене, као и екипно омладинско првенство Србије.

 

Р. Р. Н.