У насељу Рам, у oпштини Велико Градиште, Народнa библиотекa „Вук Караџић“, уз подршку Министарства културе и информисања, организовала је прошлог викенда 10. Песничке сусрете „Рамски сутони“.

Отварању манифестације претходила је вожња скелом Дунавом, одакле је посматрана обновљена Рамска тврђава. Након пловидбе, у вечерњим сатима, смотру су свечано отворили заменица амбасадора Републике Турске у Србији Ајше Узер и заменик председника Општине Велико Градиште Слађан Марковић.

Узер је између осталог истакла да Дунав има посебно место у заједничкој историји Турске и Србије, посебно у турској књижевности. Амбасадорка Турске изразила је наду да ће Рамска тврђава повећати туристичку понуду градиштанске општине и најавила посету председника Ердогана Србији крајем августа.

По речима Слађана Марковића, „Рамски сутони“ пустили су дубоке корене и нема те силе који ће умањити значај ове манифестације. Марковић је такође указао и на нове културне и друге садржаје унутар трврђаве за које је Општина аплицирала код надлежних министарастава са циљем да ово место постане учионица на отвореном, која ће радо гостити песнике, ученике и туристе.

Овогодишњи програм беседом је започео Мирослав Максимовић, након чега је  уследио наступ 20-ак песника.

Милена Димитријевић, директорка градиштанске Народне библиотеке подсетила је да су „Рамски сусрети“ почели као манифестација локалног карактера уз учешће песника Браничевског управног округа. Како су године пролазиле, прерасла је у међународну смотру. Поводом десетогодишњице „Рамских сутона“, Библиотека је издала Зборник песама 2016 – 2019. године. На манифестацији се представио и ансамбл „Вис Антика“.

Share.

Comments are closed.

Skip to content