У ресторану „Извор“  одржана је манифестација Четврти пожаревачки дани вина и ракије. Организатор овог винског фестивала и доброг дружења је био Клуб виноградара и винара Пожаревац, а домаћин ресторан „Извор“.

Број излагача и учесника се од фестивала до фестивала повећава. На “Четвртим данима“  било их је 22: винарија Амбелус – Митрополија Браничевска, винарија Симић Лазаревац, Соколов замак из Бешке, Митровић Лесковац, Милојевић Александровац Жупски , Подрум „Деспот“ Пољана, дестилерија Ђорђевић Пожаревац,  Пољопривредна школа Пожаревац, винарија Извор Пожаревац. Своја вина, а и ракије у оквиру Клуба виноградара и винара излагали су винарије Живковић Кличевац,  „Кумови“, Пожаревац, „Ћирић“ Макце, Милош Цвејићи Дарко из Кличевца, Сретен Васић из Пожаревца, Драгиша Павловић из Пожаревца, Пољопривредно газдинство „Илић“ и Драган Стоиловић из Пожаревца, Света Ранђеловић из Пожаревца, Стеван Бели из Пожаревца и Цурица Стевић из Пожаревца. Манифестацији су се придружили и произвођачи сирева “Сирана” Смедерево, “Сир-Арт” Таково, произвођач сухомеснатих производа на традиционалан начин, под називом “Из дедине старе пушнице” из Аранђеловца и изложене су слике уметника Добрице Обрадовића.

ПРЕДАВАЊА И ИЗЛОЖБА 

Бојан Живадиновић, председник Клуба винара и виноградара Пожаревац о организацији фестивала је рекао:

-Дани вина и ракије имају позитиван тренд, из године у годину се повећава број учесника и излагача као и заинтересованих да прате манифестацију. Поред изложбе и дегустације вина и ракија, од почетка се организују и предавања за произвођаче. Предавачи су увек компетентни, додао је Живадиновић и навео да су то  професори са Пољопривредног факултета у Крушевцу, издвојеног одељења Универзитета у Крагујевцу.

На „Четвртим данима“ о проблемима који се јављају у процесу  производње и самој производњи вина, предавање је одржао професор Марко Малићанин. О производњи воћних ракија говорио је стручњак Никола Малићанин. По завршеном предавању учесници панела постављали су питања, а професори су се трудили да одговоре на све нејасноће о проблемима који се јављају у процесу производње вина и ракија.

Након предавања у поподневним сатима, пре свечане вечере  уручена су признања, а одржана је дегустација вина и ракија свих произвођача.

-У Клубу се трудимо да ширимо винску културу, анимирамо произвођаче да дођу и излажу своја вина и ракије, такође, да велики број љубитеља дође на дегустацију и проба изложене производе, напомиње председник Клуба винара и виноградара Бојан Живдиновић.

НАГРАЂЕНИ НАЈБОЉИ ПРОИЗВОЂАЧИ

Дани вина и ракије имају и такмичарски карактер. Оцењује се квалитет у категоријама ракија, бело, розе и црвено вино. Ове године такмичарски део је обухватио 114 узорака и пред оцењивачима није био ни мало лак задатак да их оцене и у тешкој конкуренцији  изаберу најбоље за које је Клуб обезбедио признања, медаље и пехаре. Квалитет оцењује жири, ове године професор Марко Малићанин са својим стручним тимом, који је уједно и председник Управног одбора Савеза винара и виноградара Србије.

Најбољима на Четвртим данима вина и ракија признања је уручио секретар Клуба Драгиша Павловић.

Победник у категорији ракија и апсолутни победник је Драган Ђорђевић, власник дестилерије „Ђорђевић“ из Пожаревца за ракију од старих сорти  шљиве, род 2010. године.

 У категорији белих вина победник је Винарија “Бринџа” из Бачке Тополе.

Код розе вина најбољи је био Милош Цвејић, члан Клуба винара и виноградара са розе вином сорте Прокупац 2024.

У категорији црвених вина победник је винарија “Уникат” за Каберне Совињон из 2022. године.

Свим учесницима манифестације Павловић је уручио захвалнице, освајачима медаља уручене су бронзане, сребрне и златне медаље.  За победнике по категоријама обезбеђени су пехари, а посебан пехар уручен је Апсолутном победнику манифестације – дестилерији Ђорђевић из Пожаревца.

ДЕО ТУРИСТИЧКЕ ПОНУДЕ ПОЖАРЕВЦА

Фестивал Дани вина и ракије налази се у туристичком календару Града Пожаревца:

-Град Пожаревац препознао је потенцијал ове манифестације и сврстао је у туристички календар  манифестација и као таква она је постала саставни део туристичке понуде Пожаревца. Клуб се посебно захваљује Туристичкој организацији и Граду за несебичну помоћ код организације исте и захваљује се свим излагачима.

Без помоћи Града, све ово би било теже организационо и финансијски реализовано. Надам се да ћемо у наредним годинама манифестацију организовати све боље и боље, обећао је председник Клуба винара и виноградара Бојан Живадиновић.

                                                                                                Д.Д.

Share.
Leave A Reply

Skip to content