Планинарски клуб „Вукан“ и Планинарски савез Србије у сарадњи са Министарством омладине и спорта приредиће у суботу, 10. септембра рекреативну пешачку акцију „Дан пешачења“, која се ове године одвија под слоганом „Корак ближе здрављу“. Манифестација и кампања „Дан пешачења” представља централну акцију у коју ће бити укључено више од 100 клубова и организација Планинарског савеза Србије.

Одвијаће се паралелно готово у целој Србији. Претходних година акција је окупила преко 17.000 људи у 68 градовa и општина, који су са својим планинарима поделили радост пешачења и активног боравка у природи. И овогодишња акција је антипандемијског карактера. Циљ је промоција здравог начина живота кроз пешачења и активности везаних за природу, као најбоље превентиве.

Старт пешачења биће код Еколошког дома на Чачалици, после уписа у списак учесника и отварања које је у 9 сати. За ову прилику припремљене су три стазе, а свака стаза ће имати свог водича.

Стаза 1  – Кружна стаза од Еколошком дома Чачалици дужине 2,7 км и висинске разлике 124 метра, време пешачења 1,5 часова. Стаза полази испред Еколошког дома и креће се ободом парка по уређеној земљаној стази. Ова рута је предвиђена за предшколце и за децу са посебним потребама.

Стаза 2  Еколошки дом – ЧачалицаМинине воде – Црвени крст на Тулби – дужине стазе 8,7 км и висинске разлике 158 метара, време пешачења 3,5 часова. Стаза полази испред Еколошког дома затим кроз шумовити део парка до горње капије парка. Преко Сопотске греде до Мининих вода где је предвиђена пауза .После паузе следи пешачење до Црвеног крста где је предвиђена пауза, затим се наставља до Еколошког дома на Чачалици где је и крај акције.

Стаза 3Еколошки дом Чачалица – Манастир Рукумија – дужине 13 км, време пешачења 5 часова. Повратак аутобусима до Пожаревца.  Стаза полази испред Еколошког дома и иде кроз шумовити део парка до горње капије парка. Наставља се макадамским улицама на Сопотској греди ка северу. Код циглане прелази се магистрални пут за Велико Градиште. Затим даље ка северу Сопотском гредом напушта се реон града. Прелази се обилазница око Пожаревца. Пролази се Сопотском гредом изнад села Ћириковац. Заобилази се стари површински коп у реону реке Млаве. После следи мањи успон и долазак у манастир Рукумија.

Организатори поручују свим учесницима да уз добро расположење са собом понесу удобну обућу и слојевиту одећу, флашицу воде и сендвич.

Share.

Comments are closed.

Skip to content