2017-02-21T22:38:18+01:00 21. фебруара, 2017. 22:38 |

У сусрет саветовању пчелара Браничевског округа

3Удружење пчелара Пожаревац у сарадњи са Буџетским фондом за развој пољопривреде Града Пожаревца, у недељу 26. фебруара, у позоришној сали у Костолцу, организује VI Међународно саветовање пчелара Браничевског округа под називом „Видимо се на врху“.  Као и на претходних пет саветовања, тако и на овом, предавања ће одржати стручњаци који не живе у Србији, а то су: Боштјан Ноч, председник Пчеларског савеза Словеније, који ће говорити о теми „Моје искуство са прекидом легла за боље коришћење касних (последњих) пчелињих паша и једноставнији поступак у борби против варое“, Станко Чуљак, председник Удружња пчелара Винковци, Хрватска  са темом „Стационарно пчеларење ЛР кошницом“ и Мато Иџојтић, који ће говорити на тему „Пчеларење АЖ кошницом без природних ројева“. Семинар почиње у 10 часова.

1             Председник Удружења пчелара Пожаревац  Дејан Милошевић истиче да су и на овом саветовању одабране најактуелније теме које ће бити од великог значаја за пчеларе.

-Као и сваке године Извршни одбор Удружења одабира теме које су тренутно најактуелније, јер ослушкују шта пчелари траже и шта је за њих најбитније. Имамо најаву великог броја Удружења пчелара из Србије чији ће чланови присуствовати на саветовању. Биће са нама и наши дугогодишњи пријатељи из Румуније и Темишвара са којима сарађујемо од првог саветовања, затим председник и потпредседник Пчеларског савеза Србије. Такође, очекујемо да и представници Града Пожаревца буду на отварању, рекао је Милошевић.

                                          НАЈБРОЈНИЈЕ УДРУЖЕЊЕ У СРБИЈИ

4 plakatУдружење пчелара Пожаревац  је пре пет година окупљало 160 чланова са 6.000 кошница, а сада има 306 чланова и 14. 000 кошница.

– По бројности смо донедавно били седми, осми у Србији и није нам изгледало вероватно да ћемо достићи најбројније удружење у Србији-београдско. Две године смо им били за петама и сада смо их престигли по броју чланова. На територији Браничевског окуга има око 1. 100 пчелара, а Удружење пчелара Пожаревац у 2016. години је било најбројније Удружење у Пчеларском савезу Србије, са 306 чланова. Сва наша ангажовања као Удружења пратила је локална самоуправа и помоћ коју смо од ње добијали била нам је од изузетне важности и користи. Из буџета Града Пожаревца  за развој пчеларства као перспективне пољопривредне гране, издваја се у виду помоћи за куповину опреме за све чланове, поготову почетнике, добијамо и бескаматне кредите. Наравно, све то иде кроз пројекте и сваки динар има своју намену. Ми смо им захвални, јер су за пчеларство  у прошлој години издвојили 6 милиона динара. Такође, заједничким снагама, успели смо да купимо опрему  за производњу шећерно-медних погача за зимску прихрану пчела и линије за сушење полена, које су доступне свим члановима Удружења, истакао је Милошевић.

                              ПРЕДАВАЊА, ЕДУКАЦИЈЕ, САВЕТОВАЊА, САЈМОВИ

2Све већи број заинтересованих за бављење пчеларством и пораст броја чланова Удружења пчелара, обавезује ову организацију  да се максимално посвети едукацији пре свега младих који су жељни нових сазнања о овој делатности и она то чини путем семинара, предавања, саветовања…

–  Од почетка јесени па до краја циклуса имамо 7-8 стручних предавања која организујемо у Центру за културу. Пажљиво бирамо теме, предавачи су нам професори са Пољопривредног  и Ветеринарског факултета и пчелари практичари који имају запажене резултате у Србији. Током  зимских месеци организујемо школу пчеларства у сарадњи са Пољопривредном школом „Соња Маринковић“. До сада је школу похађало 160 полазника, а у овој последњој генерацији их има 40. За реализацију школске наставе задужени су квалификовани предавачи. Поред школе пчеларства, Удружење редовно, током зимског периода, када су пчеле у зимском клубету, организује и едукације о најактуелнијим и најзанимљивијим темама као што су  болести и прихрана пчела, технологија пчеларења, терапија, услови производње и пласмана… Такође се укључујемо и у  хуманитарне акције, настојимо да организујемо стручне ексурзије у иностранству како би пчелари разменили своја искуства. Петнаестак година уназад  смо и излагачи на многим сајмовима широм Србије, истиче председник Милошевић од кога сазнајемо и то да се у 2015. години десет пута више извозило меда него меса, а извозна цена је скоро 1:1. Мед са овог простора се у великој мери пласира на запоадноевропском тржишту. Посебно је цењен багремов мед са хомољске паше, цена му се креће до 5 евра по килограму.

За све оне који се питају да ли су ниске температуре у јануару оставиле трага на здравствено стање пчела, одговор стручњака је да оне преживљавају на веома ниским температурама. Интересантна су и чињеница да пчеле не иду на ГМО цветове  као и да се у кошници дневно рађа 1. 500 пчела и исто толико умире.

И.В.