2019-08-22T08:07:15+02:00 22. августа, 2019. 08:07 |

У ТЕ „KОСТОЛАЦ A“: Тимским радом до стабилности

Термоелектрана „Kостолац A“ коју чине Блок 1 снаге 110 мегавата и Блок 2 од 210 мегавата, сврстава се у један од најпоузданијих капацитета за производњу електричне енергије у систему Електропривреде Србије. У периоду од 22. фебруара до  26. јуна ове године  Блок  2 je остварио 2.984 сата непрекидног рада на мрежи, односно 124 дана производио је електричну енергију без прекида тако да је TE „Kостолац A“ у потпуности реализовала план производње у првој половини ове године.

Блок 1 је најстарији агрегат у костолачком огранку EПС-a, док Блок 2 производи електричну енергију од 1980. године. ТЕ „Костолац А“ је старија термоелектрана у костолачком огранку ЕПС-а, у којој су прва практична знања о енергетици стицале бројне генерације инжењера. Водећи инжењер производње Владимир Деспотовић указује на велику  посвећеност обуци запослених.

– Резултат који је остварен, конкретно, 124 дана непрекидног рада на електроенергетској мрежи, производ је више чинилаца. Реч је о вишемесечном периоду у више наврата оптерећеном производном проблематиком коју смо успевали да решавамо и санирамо у ходу. У таквим тренуцима манифестована је велика спремност запослених у оба сектора. Оно што смо постигли остварено је захваљујући великој координацији и прецизном познавању систeма Блока 2, који је изузетно сложен. Запослени дословце годинама стичу неопходна знања да би били оспособљени за самосталан рад на блоку. Обука је дугогодишња и захтева велику спремност запослених да континуирано стичу нова знања, каже Депостовић.

За сада сви поштују прописе

– Уколико наиђемо на непоштовање прописа, имамо право да казнимо прекршиоце и пријавимо их пословодству. Ако извођач радова направи већи прекршај, онда постоји могућност његовог удаљавања са градилишта, на годину дана, у целом огранку. Засад нисмо имали те проблеме, сви поштују прописе, објаснила је  Јелица Миленковић.  

Инжењер производње Блока 2 Јовица Стојановић ради на овом блоку још од почетка осамдесетих година прошлог века. Он указује на то да се и током турбулентних минулих деценија никада није губила из вида чињеница да се сваки радни задатак мора обавити уз 100 одсто концентрације и одговорности.

– У деценијама које су иза нас прошли смо кроз заиста свакакве околности у којима је била важна спремност колектива да се максимално ангажује и проналази најбоља решења. Од нас се у свакон тренутку траже будност, пажња и концентрација. Обука је веома комплексна за све запослене у Служби производње, тако да се квалитетан кадар не ствара преко ноћи, већ настаје као резултат континуиране обуке кадрова и њихове селекције за одређене позиције. Мора се савладати све што је у вези са котловским и турбинским делом блока, a пут од почетника до блоковође траје колико и од бруцоша до доктора науке, с тим да мали број студената дође до докторске титуле, истиче Стојановић..

Сви запослени поштују прописе безбедности и здравља на раду, о чему сведочи Јелица Миленковић, водећи инжењер за безбедност и здравље у ТЕ „Костолац А“.

 – Наш став је да је безбедност увек приоритет и да се број повреда на раду мора сводити на минимум, а ако је могуће, не дозволити да до њих уопште и дође. Процедура предвиђа да сви извођачи радова морају да се пријаве након чега одржавамо предавања како би их упознали са нашим захтевима за безбедно пословање, истиче Миленковићева.

                                                                                                                                Р.Н.