Термоелектрана „Kостолац A“ коју чине Блок 1 снаге 110 мегавата и Блок 2 од 210 мегавата, сврстава се у један од најпоузданијих капацитета за производњу електричне енергије у систему Електропривреде Србије. У периоду од 22. фебруара до  26. јуна ове године  Блок  2 je остварио 2.984 сата непрекидног рада на мрежи, односно 124 дана производио је електричну енергију без прекида тако да је TE „Kостолац A“ у потпуности реализовала план производње у првој половини ове године.

Блок 1 је најстарији агрегат у костолачком огранку EПС-a, док Блок 2 производи електричну енергију од 1980. године. ТЕ „Костолац А“ је старија термоелектрана у костолачком огранку ЕПС-а, у којој су прва практична знања о енергетици стицале бројне генерације инжењера. Водећи инжењер производње Владимир Деспотовић указује на велику  посвећеност обуци запослених.

– Резултат који је остварен, конкретно, 124 дана непрекидног рада на електроенергетској мрежи, производ је више чинилаца. Реч је о вишемесечном периоду у више наврата оптерећеном производном проблематиком коју смо успевали да решавамо и санирамо у ходу. У таквим тренуцима манифестована је велика спремност запослених у оба сектора. Оно што смо постигли остварено је захваљујући великој координацији и прецизном познавању систeма Блока 2, који је изузетно сложен. Запослени дословце годинама стичу неопходна знања да би били оспособљени за самосталан рад на блоку. Обука је дугогодишња и захтева велику спремност запослених да континуирано стичу нова знања, каже Депостовић.

За сада сви поштују прописе

– Уколико наиђемо на непоштовање прописа, имамо право да казнимо прекршиоце и пријавимо их пословодству. Ако извођач радова направи већи прекршај, онда постоји могућност његовог удаљавања са градилишта, на годину дана, у целом огранку. Засад нисмо имали те проблеме, сви поштују прописе, објаснила је  Јелица Миленковић.  

Инжењер производње Блока 2 Јовица Стојановић ради на овом блоку још од почетка осамдесетих година прошлог века. Он указује на то да се и током турбулентних минулих деценија никада није губила из вида чињеница да се сваки радни задатак мора обавити уз 100 одсто концентрације и одговорности.

– У деценијама које су иза нас прошли смо кроз заиста свакакве околности у којима је била важна спремност колектива да се максимално ангажује и проналази најбоља решења. Од нас се у свакон тренутку траже будност, пажња и концентрација. Обука је веома комплексна за све запослене у Служби производње, тако да се квалитетан кадар не ствара преко ноћи, већ настаје као резултат континуиране обуке кадрова и њихове селекције за одређене позиције. Мора се савладати све што је у вези са котловским и турбинским делом блока, a пут од почетника до блоковође траје колико и од бруцоша до доктора науке, с тим да мали број студената дође до докторске титуле, истиче Стојановић..

Сви запослени поштују прописе безбедности и здравља на раду, о чему сведочи Јелица Миленковић, водећи инжењер за безбедност и здравље у ТЕ „Костолац А“.

 – Наш став је да је безбедност увек приоритет и да се број повреда на раду мора сводити на минимум, а ако је могуће, не дозволити да до њих уопште и дође. Процедура предвиђа да сви извођачи радова морају да се пријаве након чега одржавамо предавања како би их упознали са нашим захтевима за безбедно пословање, истиче Миленковићева.

                                                                                                                                Р.Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content