2017-10-25T10:24:30+02:00 25. октобра, 2017. 10:24 |

У ТЕ КОСТОЛАЦ А: Завршени ремонти

    Успешно спроведеним ремонтним активностима створени услови за стабилан рад свих капацитета  у наредном периоду

Летњи период у ТЕ „Костолац А“ протекао је у припремама за наступајућу јесењу сезону, а потом и за зиму. Окончане су ремонтне активности на блоковима А1 и А2. На тај начин су предузете опсежне мере за велику поузданост и стабилан рад ових термоенергетских капацитета у наредном периоду.

         Термоелектрана „Костолац А“ до сада је остваривала испоруку електричне енергије са минималним бројем застоја, и тако потврђивала да је постројење које редовно испуњава производне планове. Блокови ТЕ „Костолац А“ до 1. септембра произвели су приближно 1,36 милијарди киловат-сати чиме је план производње у првих девет месеци ове године премашен за 3,7 одсто.

        – Овогодишњи ремнот блока А1 урађен је током маја. Реализовани су предвиђени ремонтни захвати на позицијама блока А1. Урађен је ремонт на котловском, турбогенераторском и електроенергетском постројењу, као и на допреми. Ангажоване су бројне домаће компаније специјализоване за овакве послове. Ремонт је захтевао висок степен организације, који подразумева координисану сарадњу са извођачима радова, истиче за „ЕПС Енергију“ Зоран Предић, шеф техничко-технолошке припреме у ТЕ „Костолац А“.

          Блок А2 је ове године забележио чак 3.107 часова непрекидног рада на мрежи, што представља најдужи временски период континуиране производње електричне енергије, који је овај термокапацитет остварио. Тиме је доказано да може да се сврста међу најпоузданије блокове. Стандардни овогодишњи ремонт блока А2, чија снага износи 210 МW, уследио је од 1. јуна и трајао је до 26. јуна.

           Током зимског периода, Термоелектрана „Костолац А“ обезбеђује и топлотну енергију за даљински систем грејања, који покрива Пожаревац, Костолац и околна насеља.