У организацији Пољопривредне савeтодавне и стручне службе Пожаревац у уторак, 4. јуна, биће одржана традиционална манифестација „Дан поља озимих стрниж жита“ на парцели Пољопривредне школе код Меткора.

Пољопривредни произвођачи ће бити у прилици да погледају демооглед, у коме се  налази 59 сорти озимих стрних жита и то 43 сорте пшенице, 11 сорти јечма и пет сорти тритикалеа из десет селекционих кућа: Института за ратарство и повртарство Нови Сад, Института за кукуруз Земун Поље, Агросаве, Агромаркета, Агроглоба, Syngente, ОС хибрид, Делта Aграра, Савакопа и Галенике фитофармације.

Циљ постављања демоогледа јесте да се пољопривредници упознају са најновијим достигнућима из области селекције стрних жита и директно на огледној парцели виде и упореде различите морфолошке карактеристике озимих стрних жита на постојеће агрометеоролошке услове, као и на примењене агротехничке мере.

Сетва демоогледа на земљишту типа смонице обављена је 2. новембра прошле године и самој обради земљишта претходила је примена НПК минералних ђубрива на основу агрохемијске анализе земљишта у односу 15:15:15 и у количини од 300 килограма по хектару. Предусев је био меркантилни кукуруз.

                                                                                                                        Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content