Председник Општине Велико Градиште Драган Милић свечано је отворио 3.Међународну ликовну колонију „Артефакт“, која ће се кроз два сегмента од 11. до 17. септембра одржати на Сребрном језеру, у организацији Народног музеја Велико Градиште и Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца са Удружењем „Focus Europa“ из Немачке.

           Том приликом председник Општине је изразио наду да ће уметници током свог боравка у Великом Градишту много лепих радова оставити, који ће потом красити зидове установа.

           -Следећа дестинација је Средња школа коју желимо да напунимо сликама и другим уметничким делима које сте ви створили и да људима покажемо шта сте ви радили, а  и шта има Велико Градиште. Захваљујем вам се на томе што вашим радом доприносите да  идемо у правцу да постанемо једна препознатљива културна средина у Србији. Ми смо привилеговани јер имамо реке Дунав и Пек и прелепо Сребрно језеро, које постаје све значајнија туристичка дестинација. Поред тога  што смо град туризма и спорта, у задњих неколико година преферирамо да будемо препознатљиви на културној мапи Србије, па и шире. Зато су „једни од највећих криваца“ директор Народног музеја Драган Богичић и Снежана Милошевић, који су дали огроман допринос да идемо у том правцу. Поред Музеја, Галерије, имамо 13 сликара у самом Великом  Градишту који својим изложбама доприносе развоју културе на овим просторима, рекао је Милић.

           Председница УЛС „Ђура Јакшић“ Снежана Милошевић је нагласила да ће на колонији стварати бројни домаћи уметници, као и страни који долазе из Египта, Туниса, Украјине, Македоније, Швајцарске.

           -Оволика концентрација енергије, љубави, разумевања, може бар на тренутак да покрене свет, да немамо ратове, гладну децу, напуштене животиње… У ходницима општинског здања налазе се уметничка дела и по томе ово је јединствена општина у Србији. Са овога места шаљемо поруку мира, јер осмех на лице и само љубав уметника може да промени свет, казала је Снежана Милошевић.

           Директор Народног музеја Драган Богичић је изразио наду да ће радови настали на овој колонији једнога дана постати део сталне интернационалне поставке.

Међу бројним ствараоцима на колонији, четири су сликара из Египта и тим поводом отварању је присуствовала и Иман Гатвари, шеф Одељења за културне и конзуларне послове Амбасаде Египта.

-Уметност као један универзални језик је овде омогућио да се пренесе веома лепа порука мира и љубави, казала је Иман Гатвари.

                                                                                                     Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content