2021-11-10T09:03:44+01:00 10. новембра, 2021. 09:03 |

У вежби евакуације грађана из катастрофа

„ВОДОПРИВРЕДА“ ПОЖАРЕВАЦ У ГОЛУПЦУ И КРАЉЕВУ

Са републичке вежбе евакуације грађана у Краљеву

„Водопривреда“ Пожаревац учествовала је у вежби „Систем 2021“, припадника Министарства унутрашњих послова и цивилног сектора, која је према речима помоћника министра МУП-а и начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Луке Чаушића, највећa вежба евакуације грађана из катастрофа изведена у последњих тридесет година.  

У акцији провере система заштите и спасавања, у петак, 5. новембра, на педесет локација у Србији, учествовало је 8.000 људи из 24 града и 26 општина. 

Тим Водопривреде на вежби „Систем 2021“ у Голупцу

Тим пожаревачке „Водопривреде“, заједно са колегама из ЈВО „Србијаводе“, увежбавао је на две локације, у Голупцу и Краљеву.  

Иначе, организатор републичке вежбе „Систем 2021“ је Сектор за ванредне ситуације МУП-а Србије, а укључени су припадници готово свих организационих јединица Министарства унутрашњих послова: Жандармерија, Хеликоптерска јединица, Управа полиције, Управа граничне полиције и сектори из МУП-а. 

Са републичке вежбе евакуације грађана у Краљеву

Међу учесницима су и Горска служба спасавања, Црвени крст, Војска Србије, градски штабови за ванредне ситуације, специјализоване јединице цивилне заштите, добровољна ватрогасна друштва, Српско – руски хуманитарни центар из Ниша, јавна предузећа, локална комунална предузећа и привредни субјетки од посебног значаја за заштиту и спасавање, попут „Водопривреде“ Пожаревац и Јавног водопривредног предузећа „Србијаводе“.  

Тимови Водопривреде и Србијавода на вежбама „Систем 2021“ у Голупцу

„Систем 2021“ има и прекогранични карактер, с обзиром на то да су у вежбама евакуације становништва у деловима око Дрине учествовали и представници из Републике Српске.  

На овај начин су увежбаване акције у случају реалне опасности из процене ризика, уз поштовање свих процедура као да се катастрофа заиста дешава. 

Притом је вежба прилагођена сваком граду у којем се одвијала, па је тако у Пожаревцу увежбавана евакуација грађана у случају земљотреса, у Новом Саду је увежбаван техничко – технолошки акцидент, у Kрушевцу хемијски, у Лозници  приказ евакуације слабо покретних и непокретних лица.

 

А. М.