Министар без портфеља у Влади Србије задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић отворио је данас са градоначелником Пожаревца Сашом Павловићем тематски летњи камп за децу из региона и дијаспоре под називом „Здрава дијаспора – камп Виминацијум 2023“.

Милићевић је рекао да је ово један од 22 кампа који су финансирани од стране Владе Србије, која препознаје важност очувања веза између матице и наших сународника у региону.

-Ова иницијатива је део одлучности председника Републике и Владе Србије да подржимо наше сународнике где год они живели и да изградимо снажније везе између младих Срба из региона и дијаспоре са својом матицом Србијом. Данас је овде окупљена омладина из Републике Српске и Црне Горе. Без обзира где живели сви ми имамо исте корене, културу, језик традицију и нашу заједничку историју. Овај камп је прилика да размењујемо искуства, да учимо једни од других и да градимо мостове. Активности које су планиране за овај камп, као што су оријентиринг, планинарење, сналажење у природи и традиционалне спортске игре, нису само физичке активности. Оне су симбол нашег заједништва и начин да заједно растемо. Кроз спортске изазове, учићемо о тимском духу, упорности и фер плеју. Ове вредности су универзалне и помажу нам да изградимо боље друштво, без обзира на то где се налазимо. Надам се да ћете кад се вратите кућама, вашим пријатељима говорити о Пожаревцу као предивној дестинацији са богатом културном и природном баштином. Верујем да ће вам Пожаревац остати у сећању као место где сте стекли нове пријатеље и искуства која ће вас пратити кроз цео живот. Намера нам је да и у будућности наставимо подршку младима из региона и дијаспоре и да организујемо још много оваквих програма широм Србије, поручио је министар Милићевић.

Саша Павловић и Ђорђе Милићевић

Градоначелник Пожаревца Саша Павловић је истакао да ће млади кроз капм упознати све лепоте овог краја Србије, као и историју земље својих предака.

-Наша је жеља да упознате Србију ваших предака, да упознате ову дивну земљу. Желим да успомене које понесете из града Пожаревца, Виминацијума и Костолца, сутрадан негујете, али и да те успомене учине да једнога дана се ви опет вратите у нашу Србију. Град Пожаревац је град велике историје и добрих људи који су увек били добри домаћини и надам да ћете осетити наше гостопримство и увек ћемо се одазвати у организацији оваквих активности, нагласио је Павловић.

У кампу је окупљено 54 полазника из Републике Српске и Црне Горе, који ће током петодневног боравка у Виминацијуму реализовати бројне активности уз помоћ искусних инструктора из удружења „Ветерани противтерористичке јединице Соколови 72. специјалне бригаде”. Скупу су присуствовали помоћник министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  Милош Ковачевић и члан Градског већа задужен за спорт, омладину и туризам Милан Јовић.

Мајор Владица Врбничанин и Саша Павловић

                                                                                       Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content