IMG_7038Деветнаесторо најбољих актера привредног, јавног и друштвеног живота на нивоу Браничевског и Подунавског округа награђено је плакетом „Капетан Миша Анастасијевић“ и златником са ликом овог познатог српског трговца и добротвора из 19.  века. Најбољи су окупљени на свечаности приређеној 30. марта, у пуној сали Културно – просветног центра у Жагубици, а признања су уручили начелник Браничевског округа Александар Ђокић, потом Владо Маркановић, испред организатора и Снежана Милошевић, испред Жирија.   

IMG_6938
Алекандар Ђокић

            Поздрављајући присутне, начелник Браничевског управног округа Александар Ђокић истакао да су славодобитници у својим делатностима радили свој посао најбоље што су могли и захвалио се жирију који је њихово залагање увидео, оценио и наградио.

            По оцени жирија који су чинили проф. др Радован Пејановић са Универзитета у Новом Саду, проф. др Невенка Жаркић Јоксимовић са Београдског универзитета, мр Драгомир Ђукић из Привредне коморе Војводине, Перо Зубац, песник и књижевник, Владо Маркановић, директор Медиа Инвента, Снежана Милошевић, истакнута културна радница, власник Агенције „Кодекс“ и Радиша Деурић, новинар и публициста из Пожаревца, награда „Капетан Миша Анастасијевић“ припала је Општини Жагубица за најбољу локалну самоуправу. Обележје рада руководства у претходних пет година је одговорност на решавању кључних инфраструктурних проблема у насељима општине, на унапређењу квалитета живота и побољшању економских услова. Због своје радне и пословне визије, а у функцији стварања бољитка за своје грађане, за резултате постигнуте у раду Општине Жагубица свакако је најзаслужнији председник Сафет Павловић, који се са својим тимом и сарадницима неуморно ангажује на промоцији и презентацији развојних потенцијала и ресурса, атрактивности и вредности.

IMG_6951
Сафет Павловић

– Наша општина је по много чему препознатљива у Србији. Две ствари по којима се Општина Жагубица издваја, јесте бесплатан вртић за све узрасте и бесплатан превоз на целокупној територији општине за све грађане, чиме се поносимо. Није случајно што је ово престижно признање припало нашој општини. Остаје да се боримо и за оно друго на републичком нивоу, казао је председник Општине Жагубица Сафет Павловић.

За допринос развоју електроенергетског система Србије признање је припало Милану Лаковићу, финансијском директору Огранка „ТЕ-КО Костолац“. Након завршене прве фазе реорганизације ЕПС-а 2015. године, неуморни економиста и стваралац Милан Лаковић у јуну 2016. године постављен је на место финансијског директора Огранка „ТЕ – КО Костолац“. Повећањем ефикасности и бољом организацијом остварени су значајни успеси у пословању Огранка Костолац, као саставног дела ЕПС групе. Милан Лаковић спада у млађу генерацију врсних стручњака за економски развој и пословање компаније са применом савремених економских методологија.

За професионализам у раду и друштвену одговорност награда је уручена Дејану Крстићу, члану Градског већа Пожаревца, истакнутом друштвеном и јавном раднику који је својим радом значајно допринео оживљавању НВО сектора. Нарочити допринос даје кроз помоћ удружењима, која се баве особама са инвалидитетом, као и развој културних садржаја у средишту Браничевског округа. Такође, радио је на више пројеката везаних за заштиту националних мањина, културу, социјалну и здравствену заштиту.

IMG_6969
Присутни на скупу

За квалитет образовања награђен је Видоје Вукашиновић, директор пожаревачке Пољопривредне школе са Домом ученика „Соња Маринковић“. Као први човек ове значајне образовне установе непрестано ради на побољшању материјалних услова за извођење наставе, али и побољшању стандарда ученика и афирмацији школе. Вукашиновић је председник Удружења средњих пољопривредних школа и носилац бројних друштвених награда, од којих су најзначајније „Октобарска награда Града Пожаревца“ и „Светосавска награда“ Министарства просвете.

За очување и презентацију културне баштине Браничева признање је припало Историјском архиву Пожаревац, директорки др Јасмини Николић која се на овој фукцији налази 13 година. Раније је радила у Министарству културе РС и Одељењу етнологије и антропологије Филозофског факултета Универзитета у Београду. Додатно се професионално усавршавала у Италији, Словенији, Норвешкој, Канади и Србији. Идејни је творац, оснивач и први главни и одговорни уредник седам едиција Историјског архива Пожаревац, потом Међународног стручног часописа „Записи“, ауторка је или коауторка више стручних и научних радова, од чега 6 монографских студија. Такође је ауторка или коауторка већег броја архивистичких изложби и пратећих публикација. Учествовала је на 11 међународних конференција у иностранству (Италија, Канада, Норвешка, Словенија) и 3 међународна научна скупа у земљи. И сама је организовала 3 међународна научна скупа. Такође је продуцент и сарадник на сценарију двојезичног документарног филма „Србија и Браничево у Великом рату 1914-1918“, и ауторка два филма о делатности пожаревачког Архива. Др Јасмина Николић увела је пожаревачки Архив у Међународни центар за архивска истраживања (ICARUS), у Бечу, у Међународни архивски савет (ICA), у Паризу, као и у заједницу европских архива (EURBICA) са седиштем у Паризу.

Награда „Капетан Миша Анастасијевић“ за пословност и квалитет припала је компанији „Маркет паркет“ из Пожаревца, власника Дејана Динића. Предузеће је изникло из породичне занатске радионице која постоји 40 година. Пратећи савремене светске трендове фирма је почела да се бави увозом, дистрибуцијом и уградњом ламинатних подова. Данас је предузеће у самом врху међу дистрибутерима на Балкану. Гаранција квалитета производа које испоручује и уграђује „Маркет паркет“ резултат је дугогодишње сарадње искључиво са најпризнатијим немачким компанијама.

За савремене стандарде у образовању награђена је ОШ „Краљ Александар Први“ Пожаревац, предвођена директором Гораном Сегером. Са својих близу 950 ученика и 60 наставника и професора ова школа је кошница знања и младости, велика градска школа са традицијом од 8 деценија рада и запаженим резултатима и стандардима у образовању. Школа је на екстерном вредновању од стране Министарства просвете оцењена највишом оценом 4 и проглашена за једну од 50 најбољих школа у Србији.

За лепоту писане речи и културу комуникације награда је додељена Андријани Максимовић, дипломираном политикологу за новинарство и комуникологију, медијском ствараоцу, која је у новинској кући „Реч народа“ у Пожаревцу прошла све радне степенице: од новинара, до уредника и последњих година извршне директорке ове новинско – издавачке куће. Јавност високо вреднује њен допринос јачању новинарске професије, као и резултате њеног стваралачког ангажовања, јер свој посао обавља увек одговорно, благовремено и тачно.

За лидера конкурентности и одрживог развоја награда је припала производном комплексу „Борбени сложени системи“ из Велике Плане; за стратешки развој Србије компанији Hesteel Serbia Iron & Steel, за унапређење привредног амбијента Региона компанији „Милан Благојевић“ Смедерево; за најбољег менаџера у јавном здравству др Ненаду Ђорђевићу, директору Опште болнице „Свети Лука“ Смедерево; за афирмацију туристичких потенцијала Браничева Ортачком друштву „Компанија Стокић“ Затоње – Велико Градиште; за културне везе, прекограничну сарадњу и пружену руку пријатељства др Љубици Рајкић, књижевници и преводиоцу из Решице; за афирмацију спорта, подршку младима и унапређење заједнице Милошу Теодосићу, власнику Кошаркашког кампа „ТЕО4“; за високе стваралачке домете у уметности академском вајару Јанку Лалићу, председнику Удружења ликовник уметника Хомоља; за неговање музике и афирмацију музичког стваралаштва професору музике Данилу Анђелковићу; за племенитост, хуманост и помоћ угроженим животињама Удружењу „П.У.Ж.“ Велико Градиште.

Пут ка врху

Плакета „Капетан Миша Анастасијевић“ додељује се последњих 17 година, у оквиру акције „Пут ка врху – бирамо најбоље“, на иницијативу новосадске Агенције „Медиа Инвент“, предвођене Владом Маркановићем.

По тој традицији, на Благовести, 7. априла, биће одржана завршна манифестација, у Матици Српској, у Новом Саду, када ће бити додељене награде на републичком нивоу.

Како је истакнуто, жеља организатора ове манифестације, од самог почетка, била је да покаже да и у тадашњем периоду транзиције и свеколике економске кризе у нашој земљи, постоје и појединци и колективи који по својим резултатима рада и успесима иду у корак са Европом и светом.

                                                                                                                                               Текст и снимци: Д. Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content