У Жагубици је 22. децембра одржана конференција на којој је представљен пројекат „Рехабилитације и модернизације система јавне расвете Ленаухеим – Жагубица“. Овај пројекат је финансиран од стране Европске уније у оквиру инструмената за претприступну помоћ (ИПА II) и суфинансиран од стране држава учесница програма. Укупна вредност пројекта, чији завршетак се очекује крајем 2023. године, износи 989.578 евра а ЕУ финансира 841.141,30 еврa. Пројекаt који се односи на општину Жагубица вредан је 462.504 евра, од чега општина учествује са 15 одсто, односно 69.375 евра.

Ненад Милосављевић, Предраг Ивковић, Данијел Петровић

Исплативост пројекта по студији је 4,5 година, али имајући у виду да се 85 одсто средстава враћа из ЕУ фондова, читав пројекат уводи у исплативу фазу за само једну годину, што је гледано са аспекта финансија изванредно. Планирани резултати пројекта су. замена више од 1.800 светиљки јавне расвете у свих 17 насеља општине Жагубица, комплетне расвете у згради Општинске управе и израда Студије „Показатељ енергетске ефикасности система јавне расвете након реконструкције са предлогом мера енергетске ефикасности у стамбеним, јавним и привредним установама“.

Према речима координатора пројекта Предрага Ивковића систем јавне расвете је изграђен крајем осамдесетих година и ове године издвојено је око 2,5 милиона динара на одржавање, замену сијалица, упаљача стакала… Уградњом ЛЕД осветљења у наредних неколико година та ставка ће бити избрисана из буџета. Лед сијалице имају изузетно дуг век трајања, високу ефикасност, висок квалитет ЛЕД светла и наравно ниску потрошњу енергије.

-Тренутно наша улична расвета по радном сату троши 311,54 kW, а увођењем ЛЕД светиљки потрошња ће пасти на 70,57 kW, што представља уштеду од 241,01 KW по сату или 77,35 одсто. Квалитетнијим осветљењем повећаћемо безбедност свих учесника у саобраћају у нашим насељима, с обзиром на чињеницу да имамо тракторе који у великој мери нису осветљени и у вечерњим сатима представљају опасност на путевима. Што се тиче наших партнера из румунске општине Ленаухеим, они овим пројектом планирају опремање свих стубова нисконапонском мрежом за јавну расвету и имплементацијом СИП-а омогућиће се даљинско праћење и управљање тачкама паљења и светлосним рампама. Поред постојећих 1.074 светиљки, поставиће нових 263 у суседним насељима и новим системом расвете направиће уштеду од око 30 одсто.

Предложеном заменом постојећих светиљки новим са ЛЕД светлосним изворима, општина Жагубица ће остварити уштеду у потрошњи електричне енергије и трошковима одржавања, а при томе добити поуздано осветљење и повећати комфор и задовољство како својих становника, тако и туриста који све више долазе у наш крај. Такође, не треба занемарити ни еколошки аспект осветљења у смислу стварања CO2 емисија као последицу потрошње електричне енергије јавног осветљења. Предложеном заменом и реализацијом читавог пројекта дат је велики еколошки допринос. Анализом је утврђено да постојећи систем јавне расвете емитује око 885 тона CO2 за годину дана, а нови систем ЛЕД расвете 123 тоне, што је у еколошком смислу веома позитивно, казао је Ивковић.

Са презентације

Члан пројектног тима Ненад Милосављевић наглашава да уштедом која ће се постићи заменом комплетног јавног осветљења ЛЕД технологијом, омогућиће се много раније исплативост читавог пројекта, па ће се тако обезбедити средства за неке друге приоритетне ствари.

-Овом комплетном реконструкцијом добићемо могућност да много квалитетније и лакше управљамо самим системом, а на задовољство свих грађана општине. Такође, значајне уштеде ће се остварити у одржавању самог система, закључио је Милосављевић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content