2021-12-16T17:49:04+01:00 16. децембра, 2021. 17:49 |

У Жагубици усвојен буџет тежак 604 милиона

Одборници Скупштине општине Жагубица окончали су годину одлуком о буџету за 2022. годину. Последњу седницу водила је председница Оливера Пауљескић. Једногласно је усвојен буџет за наредну годину који је пројектован на 604 милиона динара, од чега 537 милиона се обезбеђују из буџета Општине и 67 милиона из осталих извора од донација, трансфера и пренетих средстава.

Миле Перић, Оливера Пауљескић и Томислав Милојевић

Од председнице Скупштине сазнајемо да су у поступку израде буџета размотрени сви захтеви корисника и у складу са упутством, буџет је рестриктиван али и социјално одговоран, јер се није одустало ни од једног вида примењиваног социјалног давања нити су запостављена издвајања за културу, образовање, здравство, односно све оне области које су од значаја за грађане општине.

-Оваква структура планиране буџетске потрошње у 2022. години јасно говори о напору да се у условима ограничених средстава обезбеди интензивна инвестициона активност. Најзначајнији пројекти планирани за наредну годину су: рехабилитација и модернизација јавне расвете у Жагубици, изградња спортских терена и опремање објекта Дечијег вртића у Жагубици, као и реализација започетог пројекта социјалне инклузије, односно изградња и адаптација стамбених објеката за најугроженије становнике, истакла је Оливера Пауљескић.

Пре него што је усвојена одлука о буџету Општине за 2022. годину, одборници су дали зелено светло на четврти овогодишњи ребаланс буџета, тако да сада буџет износи 489 милиона динара, што је за 22 милиона мање у односу на претходни буџет.

-Последњи ребаланс буџета у овој години је прилика да се сагледају све обавезе и потраживања које је реално могуће извршити до краја године, што смо и урадили. Оно што је била непознаница а што смо накнадно уврстили и у предлог ребаланса и у предлог буџета за следећу годину је пројекат који се реализује уз подршку Министарства државне управе и локалне самоуправе у износу од 9,8 милиона динара за опремање Дечијег вртића у Жагубици. Овај пројекат биће реализован у следећој години, али смо због повећања прихода овај износ планирали и у ребалансу. Што се тиче извршења буџета за 2021. годину, оно  тренутно износи 88 одсто, казала је Пауљескић.

У наставку седнице дата је сагласност на Кадровски план Општинске управе за 2022. годину, одлуку о покретању поступка за утврђивање јавног интереса, планове рада Културно просветног центра „Јован Шербановић“ и Завичајног музеја Хомоља, програме пословања ЈКП „Белосавац“ и ЈП за планирање и управљање пројектима општине Жагубица и уговор о вршењу услуга овог предузећа за наредну годину. Такође, усвојен је посебан програм коришћења субвенција из буџета Општине од стране Канцеларије за пољопривреду за 2022. годину и извештај о функционисању система одбране од града на територији Радарског центра „Петровац“ у току 2021. године.

Због испуњавања услова за одлазак у старосну пензију разрешен је општински правобранилац Милијада Петровић, док су за стручно утврђивање времена и узрока смрти умрлих ван здравствене установе и издавање потврде смрти на територији општине Жагубица именовани др Драгослав Јокић, др Каролина Којадиновић, др Драган Дервишевић, др Љубомир Крстић, др Марина Тошић и др Александра Спасић.

Седници су присуствовали председник Општине Сафет Павловић, заменик председника Општине Предраг Ивковић, помоћник председника Општине Душан Милосављевић и начелница Општинске управе Смедеревка Буцкић.

                                                                                                Д.Динић