Владика Браничевске епархије др Игнатије Мидић, освештао је крст постављен на Цркву Светог Архангела Михаила у Живици.

Овом светом чину присуствовали су градоначелник Пожаревца Саша Павловић, заменик градоначелника Славиша Алексић,  чланови Градског већа Дејан Крстић и Иван Пантић, као и многобројни мештани.

Након чина освештења крста присутнима се обратио владика др Игнатије Мидић подсетивши да је крст симбол страдања Христовог за спасење људи.

-Господ је дошао, сјединио се са нама, постао човек, јер једино на тај начин можемо ми да живимо, будући да смо створени ни из чега и немамо у себи живота ако се не сјединимо са њим. Будући да је први човек који је био позван на то да се сједини са Господом то одбио, тада је наступила и смрт у природи која траје до данас. Управо Господ да би нас спасао сада треба да се сједини са нама као смртним људима, то значи да и он окуси смрт и буде прави човек, као што говоре свети оци за Христа да је он савршени Бог и савршени човек. Он је умро из превелике љубави, могао је то да не учини, да се не сједини са нама, али и тада би ми завршили у небића, не би могли да постојимо. Управо наша захвалност је захвалност Господу ради тог великог чина, јер то је у ствари љубав и он је показао љубав према нама. Сам каже у Светом писму да је потврда љубави и да је истинска љубав само када можете да дате живот свој за некога кога волите. Ако се измакнете кад је то потребно да потврдите и да дате живот свој, тада га нисте волели, слагали сте га, тада сте волели више себе, а то није љубав већ самољубље које је егоизам, који нажалост данас царује међу нама, у овој нашој цивилизацији. Човек не гледа другог човека као извор спасења и да има љубави према њему. Господ је управо показао велику љубав према нама на тај начин што је страдао, без обзира што смо га ми одбили. Као што и данас говоримо да нећемо Бога. Да хоћемо сами да будемо, да смо способни сами да се одржавамо у животу. И ево, дође један мали вирус и покоси све, читаво човечанство. Али, то брзо човек заборави па после поново гради кулу од карата или у песку, не гледајући да ће све то да пропадне. Једина нам је нада Господ, он је то показао Васкрсењем,казао је владика истакавши да никада крст није био последња мера у нашој вери, него Васкрсење.

-Јер ако се смрћу завршава, свету нема спасења. Зато је Господ васкрсао и показао да је он заиста син Божији, да сви ми који гледамо на њега и хоћемо са њим да будемо, имаћемо вечни живот. Захвалимо Богу што је васкрсао и рекао „Не бојте се, иако умрете ја ћу вас васкрснути и ви ћете живети“.

 

И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content