2021-03-09T19:11:20+01:00 10. марта, 2021. 07:05 |

Убрзава се изградња блока Б3

После скоро три деценије, „Електропривреда Србије“ је 2018. почела изградњу новог, модерног блока Б3 снаге 350 мегавата усклађеним са домаћим и европским прописима у области заштите животне средине. Биће то од пресудне важности за ЕПС имајући у виду нове енергетске регулативе Европске уније. 

– Кључно је да ће се у овој години максимално убрзати радови. Највећи део крупне опреме биће на градилишту, генератор, турбина, делови котла под притиском, најавио је Жељко Лазовић, руководилац портфолија кључних инвестиционих пројеката у истоименом Сектору. 

Лазовић додаје да је кинеска компанија ЦMEК најавила долазак нових кинеских радника у периоду интензивирања радова на градилишту. Очекује се да целокупна челична конструкција главног погонског објеката буде испоручена и монтирана на градилиште до краја 2021. године и да почну интензивни радови на монтажи котловског постројења.

Ово је један од највећих инвестиционих пројеката који се тренутно реализује у држави и омогућава покретање српске привреде. 

– Изградња новог термоблока „Костолац Б3“ пројектована је према најстрожијим европским стандардима и важећим техничким прописима. Инвестиције ЕПС-а у термоелектрани „Костолац Б“ омогућавају и оживљавање домаће електро и машино градње, каже Лазовић.  

Према његовим речима пројекат укључује савремене технологије и стандарде из области технике, све тренутно важеће елементе заштите животне средине, па чак и неке који се тек очекују. Уговором је предвиђено и да сва опрема, која се уграђује у нови блок, испуњава европске нормативе квалитета. 

– Сагласност на студију о процени утицаја на животну средину добијена је од Министарства заштите животне средине у октобру 2017. године. Пројекат се такође реализује уз сагласност Румуније, у складу са конвенцијом ESPOO о прекограничном утицају на животну средину. Техничке карактеристике новог блока подразумевају вредност емисије у дозвољеним границама. Ниво сумпор-диоксида (SO2) биће мањи од 150 милиграма по кубним метру, једињења азота (NOx) од 200 милиграма по кубном метру, док се ниво прашкастих материја предвиђа испод  10 милиграма по кубном метру, наводи Лазовић. 

Због бржег добијања грађевинских дозвола пројекат је подељен на 14 фаза. Радови на реализацији пројекта „Костолац Б3“ интензивно се изводе у три правца. Први је израда пројектне документације и прибављање дозвола и сагласности, други је израда и испорука опреме и трећи извођење радова на локацији. 

 – Главни предуслови за почетак израде сваког дела опреме, а самим тим и почетак извођења радова на градилишту  су документација, пројекти за грађевинску дозволу и пројекти за извођење, као и сагласност одговарајућих институција. Документација мора бити урађена у свему према прописима Републике Србије, јер у противном неће бити могуће да се добију неопходне сагласности, као ни грађевинске дозволе. До сада добијене дозволе за 10 система и две додатне дозволе налазе се у процесу издавања у Министарству грађевине, саобраћаја и инфраструктуре, објаснио је Лазовић. 

Извођење радова на локацији званично је почело 5. фебруара 2018. године. У овој години очекује се знатно убрзање радова на градилишту, пре свега монтажних радова на систему 50, главном погонском објекту, који се налази на критичном путу, као и почетак радова на преосталих пет система. Интензивирање радова је императив. 

Наш саговорник указује и на то да је кашњење делом проузроковано и због утицаја коронавируса, али се зато сада траже начини да се негативни ефекти на реализацију пројекта што више смање.

 – До средине 2021. планира се прибављање свих преосталих грађевинских дозвола и завршетак свих пројеката. Очекујемо континуитет у извођењу радова, са фокусом на системе који су започети, као и на оне који ће се тек радити, напомиње Лазовић. 

  Р.Н.