2021-09-01T12:30:38+02:00 1. септембра, 2021. 12:30 |

Удружени против спалионице

Пожаревачки Еколошки покрет „Сова“ и Еколошко друштво „Пријатељи Чачалице“ упућује подршку Покрету „Јасно и гласно“ у борби против градње спалионице опасног отпада у Пожаревцу.

Како се наводи у саопштењу удружења „Сова“, ова је организација 21. јуна ове године на друштвеним мрежама поново покренула питање спалионице опасног отпада у Пожаревцу и захтевала одговоре на основане сумње о могућој пренамени земљишта на којем је изграђено постројење за обраду соларних панела.

– Еколошка организација „Сова“ ће у потпуности пружити подршку и сарадњу покрету “Јасно и гласно” у борби против спалионице и придружујемо се њиховом позиву свим организацијама (политичким и неполитичким) и свим удружењима било она еколошког типа или не, а која се налазе на територији града Пожаревца, и појединцима, да се удружимо и спречимо спалионицу опасног отпада у Пожаревцу, наводи се у саопштењу удружења „Сова“, уз наглашавање да „не постоје пројектна документација спалионице, студија о процени утицаја на животну средину, као ни грађевинска дозвола за изградњу спалионице, али постоје гласине да ће иста почети са радом 1. октобра“.

– На основу пројектне документације коју смо нашли на сајту града Пожаревца, увидели смо да је пројекат итекако фаличан, као и да постоје индиције да ће се уместо постројења за обраду соларних панела изградити спалионица опасног отпада, како је и то на почетку било предвиђено. Иако се цела пројектна документација обазире на објекат који се дефинише као пословно – комерцијални, у пар наврата, у тексту, цртежима, пројектним шемама и легендама, спорни објекат се дефинише као индустријски објекат и као објекат 2 за термички третман отпада, додају чланови „Сове“

Еколошко друштво „Пријатељи Чачалице“ је такође исказало подршку иницијативи Покрета „Јасно и гласно“ и удружења „Сова“ с циљем „спречавања рада спалионице опасног отпада“.

– Придружујемо се и захтевима да се утврди истина о најављеној пренамени фабрике соларних панела у спалионицу и одговорност свих актера повезаних са тим поступком, наводе у саопштењу друштва „Пријатељи Чачалице“ и додају:

– Као апсурд свега овога наводимо да са једне стране имамо одумирање и пропадање Спомен парка Чачалица, док се са друге стране неконтролисано отварају фабричка постројења која несагледиво лоше утичу на животну средину и здравље грађана Пожаревца и шире околине, а да се притом у екологију, пошумљавање, као што можемо видети на примеру Чачалице, не улаже ништа!

Р. Н.