НЕВЛАДИНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГРАДСКЕ ОПШТИНЕ КОСТОЛАЦ

У Градској општини Костолац активно је нешто више од двадесет невладиних организација и свака од њих доприноси унапређењу квалитета у сфери културе, уметности, социјалне политике… Овом приликом, као један од добрих примера, издвајамо Удружење грађана “Психолошки центар”, специфично по опредељењу и активностима које су усмерене на младе.  

Удружње је основано 2017. године, са седиштем у Костолцу, с циљем унапређења знања из психологије, заштите менталног здравља, психотерапије, унапређивања културе и уметности. 

– Приоритетни циљеви „Психолошког центра“ усмеравају се ка квалитетној организацији слободног времена младих и неговању животних вредности које се тичу  знања, стваралаштва, хуманости и патриотизма, уз уважавање припадника свих националности и промоцију вредности демократског друштва, наводи Оливера Хајровић, специјалиста медицинске психологије и оснивач Удружења и носилац Повеље Градске општине Костолац “Вајфертов жиг”.  

Стручни тим

Уз Оливеру Хајровић, као оснивача и руководиоца „Психолошког центра“, стручни тим Удружења чине професори Магдалена Реџовић, Гордана Славковић, Надежда Вулић, Соња Цолић, Горан Милошевић, Александар Вујичић и новинарка Сања Ристић. Пројектне активности „Психолошког центра“ редовно су подржаване и од стране Црвке Светог Максима у Костолцу и Центра за културу “Костолац”, других институција и донатора из Костолца, Пожаревца и Великог Градишта, а такође и од стране бројних житеља Браничевског округа који препознају важност правилног осмишљавања слободног времена младих и њиховог образовања у врлинама љубави, заједништва, хуманости одговорности и марљивости.

АФИРМАЦИЈА ПОЗИТИВНИХ ВРЕДНОСТИ

У организацији „Психолошког центра“ реализован је низ предавања, трибина и радионица намењених ученицима, родитељима и наставницима, а у вези тема које се тичу  обележја адолесценције и адолесцената, најчешћих школских, емотивних и социјалних преокупација младих, као што су мотивација за учење, комуникациони проблеми са родитељима и наставницима, болести зависности, репродуктивно здравље, трговина људима, вршњачко насиље…

У претходном периоду  „Психолошки центар“ је учествовао и у градским активностима поводом Дечје недеље, унапређивања мера популационе политике, социјалног и економског оснаживања девојака у руралним срединама, међусекторске сарадње у процесу заштите деце од насиља, манифестације “Костолачко културно лето”, прославе Дана рудара и низа других, при чему је најчешће коришћена  вршњачка едукација као најеефикаснији вид едукације младих.

Под покровитељством Градске општине Костолац, „Психолошки центар“ већ неколико година реализује пројекат „Први кораци у новинарству“ у оквиру којег сваке године објављује часопис „Глас младих“, чији су потписници млади Костолца. Током протекле школске године, у сарадњи са Основном школом „Јован Цвијић“ из Костолца, по први пут је реализован избор најхуманијих матураната ове школе, да би се од 2022. године иста активност реализовала под покровитељством Градске општине Костолац. 

Такође, Градска општина је од ове године подржала и нови пројекат „Психолошког центра“ под називом „Моја Србија“, у оквиру кога је организован “Први фестивал родољубивог стваралаштва деце и младих”, као и четвродневна ексурзија током које су млади Костолца, заједно са вршњацима из других крајева Србије, посетили историјске знаменитости Браничевског округа. Између осталог, посетили су Споменик српском војнику у Пожаревцу, Народни музеј у Пожаревцу, Галерију Милене Павловић Барили, средњовековну тврђаву и Споменик Првом пешадијском пуку Дунавске дивизије у Раму, Градску општину Костолац и спомен бисту Ђорђу Вајферту у Костолцу, Спомен обележје рударима у Старом Костолцу, Цркву Светог Максима Исповедника у Костолцу, манастир Нимник, Тодића цркву, Археолошки парк Виминацијум, при чему су волонтери „Психолошког центра“, кроз културно –уметничке програме, упознали вршњаке са значајем поменутих дестинација за националну историју Србије.

 – „Психолошки центар“ планира да и у наредном периоду настави са реализацијом пројекта „Први кораци у новинарству“ и издавањем часописа „Глас младих“, као и пројеката „Избор најхуманијих матураната Основне школе „Јован Цвијић“ у Костолцу“ и „Моја Србија“, са жељом да поменуте активности допринесу правилном осмишљавању слободног времена што већег броја младих, односно, васпитању и образовању целовитих, здравих личности које ће дати значајан допринос друштву у коме одрастају, истиче Хајровић и додаје: 

– У циљу позитивног утицаја на све младе, активности, успеси и достигнућа младих волонтера „Психолошког центра“ редовно  се промовишу  на Фејсбук страни „Психолошки центар Костолац“, у часопису „Глас младих“, као и на таласима „Радио Стила” Костолац  и кроз друге штампане и електронске медије Браничевског краја. 

А. М. 

Share.

Comments are closed.

Skip to content