2018-02-28T10:45:38+01:00 28. фебруара, 2018. 10:45 |

УДРУЖЕЊЕ ЉУБИМАЦ: Приоритети -квалитет и масовност

Чланови „Љубимца“ на једном од скупова

Чланови Удружења „Љубимац“ у Пожаревцу одржали су редовну годишњу Скупштину.   Осврћући се на рад и активности у минулих годину дана, председник Удружења „Љубимац“ машински инжењер Првослав Мошић, најпре је истакао чињеницу да је много рађено на пријему нових чланова свих генерација, што увелико доприноси како омасовљењу, тако и квалитету рада Удружења.

Овом приликом Мошић је таксативно навео значајне догађаје у календару прошлогодишњих активности које су званично опточеле традиционалном берзом ситних животиња, а  за њену успешну реализацију изразио јавну захвалност Ненаду Петровићу, директору Управе за ветерину при Министарству пољопривреде и заштите животне средине. Као значајан сегмент, наведена је чињеница да су се састанци Управног одбора у проширеном саставу одржавали сваког уторка, чиме се мало која институција или удружење могу похвалити, док је присуство доношењу свих одлука било јавно. Велико допринос у раду дали су чланови Удружења, који су испред „Љубимца“ делегирани у Савез ситних животиња.

 

Берза ситних животиња 4. марта

Удружење „Љубимац“ у недељу 4. марта приређује велику традиционалну берзу ситних животиња. Берза се одржава на Сточној пијаци у Пожаревцу, почиње у 4,00 сата изјутра и трајаће све до 14,00 часова.Обавештења у вези учешћа могу се добити на телефон 063/236 215

 

Успешно окончан протекли период

 Обраћајући се присутнима,  Мошић је навео да је Удружење „Љубимац“ у 2017. години редовно учествовало на конкурсима за добијање финансијске помоћи неопходне за организовање годишњих програма и манифестација, и да су по овом питању Град Пожаревац и његове институције имали огромно разумевање, очигледно схватајући значај постајања овакве асоцијације у чијем су средишту  не само одгој птица, расне и украсне живине, пловне перади, голубова, кунића, акваристике и домаће радиности већ и неговање природе и развој туризма. Самим тим са скупа је упућена јавна захвалност, како локалној самоуправи, тако и Туристичкој организацији града Пожаревца.

Првослав Мошић

– Током протеклог периода сарађивали смо и са другим удружењима и несебично им помагали у раду, док смо нашим члановима омогућили посету великим изложбама у земљи и иностранству и то по најповољнијим условима, истакао је Мошић.- Чланови „Љубимца“  излагали  су своје експонате о трошку  Удружења, што је ретко међу сродним друштвима широм Србије, а вредна помена је и сарадња са ЈКП „Комуналне службе Пожаревац“ и локалном самоуправом, који су омогућили да  чланови „Љубимца“ као и остали одгајивачи ситних животиња сваке недеље могу бесплатно изнети и размењивати своје експонате на простору пијаце на Пионирском тргу у Пожаревцу.

 Када је о прошлогодишњој 37. Међународној изложби ситних животиња реч, оцењено је да је она, упркос невремену које је настало последњег дана трајања, припремљена на време, да су технички проблеми решавани у ходу и то веома успешно, првенствено захваљујући директору ЈКП „Водовод и канализација Пожаревац“, Земљорадничкој задрузи „Јединство“ као и председнику Скупштине Удружења Саши Филиповићу. Вредно помена је да је простор за Изложбу бесплатно уступљен од стране Земљорадничке задруге, док су шампионима изложбе подељени пехари и дипломе којима се не може похвалити ни једно слично удружење. Такође, традиоционална „Ноћ Љубимца“ одржана је на високо професионалном нивоу уз велику посећеност, док је констатовано да ће целокупној манифестација међународне репутације, која је саставни део „Љубичевских коњичких игара“, бити потребна нешто већа пажња од стране града, јер сама организација лагано прелази могућности самих чланова „Љубимца“. Посебан акценат стављен је на учешће на Другој државној изложби одржаној у Вршцу, на којој су чланови „Љубимца“ освојили бројна значајна признања и награде.

Закључујући извештај о раду за протекли период, Првослав Мошић је истакао квалитетну сарадњу са „Игор превозом“ који је у сваком тренутку излазио у сусрет захтевима „Љубимца“ приликом организације превоза не само најповољнијим ценама већ и сјајном услугом, љубазним возачима и најновијим аутобусима и комби возилима. Такође, похвале су отишле и на адресу  Расадника садног материјала и цвећа „Лебанац“за помоћ у организацији изложбе цвећа, а за сам крај наглашено је да Удружење ради у адекватном простору у центру града, у коме је свако од чланова или гостију привилегован бесплатним освежењем, што не практикује ни једно од удружења не само у Србији, већ и шире.

 

 

Саша Филиповић: Значајна подршка Града

 – Морам да нагласим да је током протеклих 365 дана много рађено на пријему нових чланова и њиховој едукацији. Такође, наставили смо сарадњу са сродним удружењима како из земље тако и иностранства, и са поносом истичем подршку Града и Туристичке организације Пожаревац, рекао је за  наш лист  председник Скупштине Удружења «Љубимац» дипломирани инжењер агрономије Саша Филиповић. – Ових дана највише енергије усмерили смо на организацију велике берзе ситних животиња чији смо домаћини у недељу 4. марта, а одмах после овог пројекта настављамо са реализацијом усвојеног програма активности које следе до краја 2018. године,  чија ће окосница као и до сада бити популаризација и ширење племенитог односа између човека и природе, закључио је Филиповић.

 

  1. година – година бројних активности

 Чланови  Скупштине Удружења „Љубимац“ потом су усвојили план активности за ову  годину, међу којима треба издвојити наставак редовних састанака и припрему за обележавање јубулеја – 40 година постојања Удружења као и обавезе које Удружење има као члан Савеза одгајивача ситних животиња Србије. У предлогу који је усвојен, нашли су се ангажовање на пријему нових чланова, помоћ сталним члановима на усавршавању око одгоја ситних животиња, праћење постигнитих резултата на изложбама и такмичењима, организација и координација рада секција, сарадња са другим удружењима овог профила, проналажење могућности за набавку нових кавеза за голубове, ангажовање на обезбеђивању новчаних средстава за учешће на такмичењима голуба летача.

Током 2018. године, према усвојеном плану, Удружење „Љубимац“ иницираће наставак сарадње са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде као и са медијима који су и до сада редовно и објективно извештавали о раду и активностима Удружења. Међу бројним активностима које очекују чланове „Љубимца“ су припреме за одлазак на Берзу у мађарски град Монор, традиционална изложба цвећа у Пожаревцу, као и најважнија – почетак рада на припреми организације традиционалне 38. по реду Међународне изложбе ситних животиња „Љубимац 2018.“ која се првог септембарског викенда приређује у оквиру 55. „Љубичевских коњичких игара“.

Влада Винкић