2017-01-27T09:32:25+01:00 27. јануара, 2017. 09:32 |

Угаљ за нових 350 мегавата

ПОЧЕЛИ РАДОВИ НА ПРОШИРЕЊУ КОПА „ДРМНО“

DSC_0238Монтажом рударске опреме на Копу „Дрмно“ започела друга фаза реализације кинеског кредитног аранжмана  – Обезбедиће се производња угља од 12 милиона тона годишње за нови термоблок од 350 MW „Костолац Б3“

Реализација  друге фазе кинеског кредитног аранжмана започела је у понедељак, 23. jануара, на Копу „Дрмно“, монтажом рударске опреме – новог БТО система. Вредност радова је 123 милиона долара, а извођач је по склопљеном уговору кинеска компанијa „CMEC”, која ће водити комплетан посао. Подизвођачи су немачки „КRUP”, компанија „SANDVIK“ из Шведске, као и српске електро и машинске компаније.

            Проширењем копа „Дрмно“ са садашњих 9 милиона тона на пројектованих 12 милиона тона, обезбедиће се производња електричне енергије за нови блок од 350 мегавата, који ће се такође градити кредитним средствима кинеске ЕКСИМ банке. Вредност целе инвестиције је 715,6 милиона долара, а део средстава обезбеђује „Електропривреда Србије“.

            Церемонији почетка радова на проширењу копа присуствовали су кинески амбасадор у Београду Ли Манчанг, министар рударства и енергетике Србије Александар Антић, као и в.д. директор „Електропривреде Србије“, Милорад Грчић. Пројекат проширења копа и изградње трећег блока термоелктрана у Дрмну реализује се на основу међудржавног уговора између Народне републике Кине и Републике Србије. Његова екселенција, амбасадор Кине у Београду, Ли Манчанг је том приликом на Копу „Дрмно“ рекао:DSC_0172

         – Кинеска страна је спремна да поштује уговор и рок, и да на најбољи начин испуни своју обавезу. Ове године у Србији очекујем више нових програма између Кине и Србије. После посете нашег председника у јуну прошле године, односи између Кине и Србије су на једном новом нивоу. Очекујем да ће доћи још вишDSC_0194е кинеских инвеститора у Србију, такође и туриста, јер су наше две земље укинуле визе, рекао је амбасадор Манчанг. Захвалио се Влади Србије и премијеру Вучићу на личном ангажовању, јер без њихових залагања не бисмо данас имали овај почетак, истакао је амбасадор.

Представник кинеске Компаније „CMEC“ Тонг Зиганг је рекао да је друга фаза велики пакет пројекат и да обухвата широки опсег садржаја. То је пројекат који поставља високе захтеве у погледу реализације и управљања. У реализацију пројекта укључен је најбољи менаџмент тим, као и техничко особље компаније „CMEC“, такође и других ангажованих компанија.

За део радова на реализацији овог пројекта ангажована је и Kомпанија „TISEN KRUP“, чији је представник Томас Јабс у Дрмну подсетио да заједничко пословање са „Електропривредом Србије“ траје од 1951. године прошлог века и да је ротациони багер, који се монтира, један у низу који ова фирма испоручује. Ово је добар почетак сарадње три земље, Кине, Немачке и Србије, рекао је Јабс.

             Милорад Грчић, вршилац дужности директора „Електропривреде Србије“ је овај догађај оценио као веома важан за Костолац, Пожаревац и целу Србију, и то не само у енергетском већ и социјалном смислу:

– ЕПС отвара ново развојно поглавље у костолачком угљеном басену које је од великог значаја за енргетску стабилност Србије. Реализација овог пројекта део је изградње новог, трећег блока у термоелктрани „Костолац Б“, у сардњи са кинеским партнерима. Инвестирањем у нову рударску механизацију стварају се предуслови за повећање производних капацитета Копа „Дрмно“ са садашњих 9 на 12 милиона тона угља годишње. Систем испуњава највише европске стандарде и највиши ниво заштите животне околине. Свима је јасно, рекао је Грчић, да без угља не би било ни струје. „Дрмно“ и „Колубара“ су две најважније тачке за сигурност рада термосектора у Србији.

               Овај пројекат ће се исплатити за пет година након што блок Б3 крене са производњом електричне енргије. Залихе угља се процењују за експлоатацију током 39 година и то је оно што гарантује стабилност електросистема Србије.

                  МИНИСТАР  АНТИЋ: „Велики дан за Србију“

„Ово је велики дан за Србију и значајан дан за „Електропривреду“, истакао је министар рударства и енергетике Александар Антић на копу „Дрмно“, и додао:

– Правимо један од кључних корака ка реализацији великог енергетског пројекта, који Србија гради након готово три деценије. Према плану, Србија ће 2020. године добити нови термоблок, велико енергетско постројење од 350 мегавата, које ће значајно утицати на нашу енергетску сигурност. За овај велики пројекат обезбеђено је 608 милиона долара кинеског кредита, а остали део средстава обезбеђује ЕПС из сопствених прихода.

                                                                                                                                                                                Д. Д.