У присуству једног броја еминентних српских сликара, у простору Дома ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ у Пожаревцу, отворена је Ликовна колонија симболичног назива „Уметничка порука миру“.  Реч је о значајном ликовном пројеку који окупља шеснаест стваралаца широм Србије, али и Браничевског округа,  међу којима су Здравко Вучинић, Никола Вукосављевић, Илија Костов, Небојша Шурановић, Весна Марковић, Марија Николић и многи други.

Симболичним цртежом на једном од постављених штафелаја, Колонију је отворио Дејан Крстић, члан Градског већа за културу и невладине организације и нагласио:

– Централна тема радова који ће настати на овој колонији је 300 година од потписивања Пожаревачког мира, које се обележава у овој години. Свим уметницима највеће инспирације су љубав и мир. Желео бих да и овим нашим уметницима који су на овој ликовној колонији да Пожаревачки мир буде инспирација и да покажу будућим покољењима да мир нема цену, – истакао је Крстић.

Како је овом приликом истакао Павле Миладиновић, идејни творац Колоније и председник  Уметничког ликовног удружења „Арт Круг – ПМ“, очекује се да ће на колонији настати тридесетак ликовних дела која ће бити поклоњена Граду, а од слика формираће се збирка о Пожаревачком миру јер је у плану је да се Колонија одржава сваке године. Сликари ће током пет  дана боравка у Пожаревцу, из свог уметничког угла пренети на платна тему „Уметничка порука миру“, и својим радовима оставити још један траг на поменути историјски догађај. Боравком и радом на Тулби омогућено је и Пожаревљанима који то желе да непосредно присуствују настаку ликовних дела.

Ликовну колонију организује Уметничко ликовно удружењe „Арт Круг – П М“ у сарадњи Града Пожаревца који суфинансира Пројекат.

В.Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content