У оквиру припреме избора за националне савете националних мањина, који су заказани за 4. новембар, на територији Града Пожаревца, са Градском општином Костолац, закључно са 19. септембром, у посебан бирачки списак уписало се 2.152 гласача, 1.112 у Пожаревцу и 1.040 у Костолцу.

            Руководилац Одељења за општу управу Града Пожаревца Слађана Петрушић Гутић подсећа да на територији Града Пожаревца постоје два бирачка места: Месна заједница Радна мала и Градска општина Костолац.

– За територију Града Пожаревца воде се два посебна бирачка списка, један за Пожаревац и други за Костолац. Грађани се могу уписати у Градској управи Града Пожаревца, код референта за посебан бирачки списак, уз захтев и фотокопију личне карте.  Списак ће бити закључен 15. октобра, али то не значи да странке не могу то да учине и након тог рока. У том случају скенирамо захтев и уз прописани образац за упис у посебан бирачки списак и личну карту шаљемо, Министарстрву за државну управу и локалну самоуправу, које потом доноси решење. Дакле, грађани све то завршавају у Градској управи Града Пожаревца, истиче Петрушић Гутић, и додаје:

– На основу броја уписаних у посебан бирачки списак до 19. септембра, у Пожаревцу су најбројнији припадници ромске националне мањине, 485, као и на територији Костолца, где је 981 уписан припадник ромске мањине. Следећи по бројности у посебном бирачком списку у Пожаревцу су припадници грчке националне мањине (204), потом влашке (196), па руске (156), румунске (41) и словеначке (11). Осталих припадника мањина је знатно мање: Хрвата (8), Бугара (6), Македонаца (3) и по један Украјинац и Египћанин. На територији Градске општине Костолац друга национална мањина по броју уписаних у посебан бирачки списак су Словенци (26), а потом Руси (14), па Грци (9), Власи (6), Албанци (3) и један припадник румунске националне мањине.

                                                                                                                                    А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content