Упис у први разред средњих школа обавиће се после полагања завршног испита. Једина промена на завршном испиту ове године је што ће осмаци, уместо комбинованог теста, полагати тест из изабраног предмета. Могу да бирају између историје, биологије, физике, хемије и географије. Тестови ће се из математике полагати 21. јуна, српског језика 22. јуна и изборног предмета 23. јуна.

Иза објављивања резултата је пријављивање листе жеља преко портала Моја средња школа и аутоматско распоређивање ученика на основу успеха.

Ученицима са посебним способностима и ученицима који намеравају да упишу неку од уметничких средњих школа, биће организовани посебни пријемни испити.

Новина је да Пожаревачка гимназија за наредну школску годину уписује специјализовано одељење на смер за ученике са посебним способностима за сценске и аудиовизуелне уметности. Они који се определе за њега полагаће пријемни испит већ 13. маја. Пријемни испит за специјализована одељења за рачунарство и информатику у Пожаревачкој гимназији и Средњој школи „Младост“ у Петровцу на Млави полагаће се 20. маја.

У јединој уметничкој школи у Пожаревцу, Средњој музичкој „Стеван Мокрањац“, пријемни испити за упис у први разред се полажу 19, 20. и 21. маја. Ученици који успешно положе пријемни испит имаће и бригу мање при полагању завршног испита који се у основним школама организује у јуну.

Скенинг центар

Новина у Школској управи Пожаревац је да ове године почиње са радом Скенинг центар у коме ће се прегледати  и скенирати тестови са завршног испита али и пробне државне матуре. Скенинг центар ће бити у Основној школи „Краљ Александар Први“. Руководилац овог центра је руководилац Школске управе Пожаревац Велиша Јоксимовић који је и председник Окружне уписне комисије за Браничевски округ.

Скенинг центар ће имати запослене  наставнике који раде у средњим и основним школама у Пожаревцу. Укупно их је петоро, један је координатор, а четворо су оператери. Њих очекује обука за рад у мају у Скенинг центру Палилула у Београду. За обуку је задужен Факултет организационих наука у Београду. 

СЛЕДЕЋЕГ ЈУНА ДРЖАВНА МАТУРА

Матуранте следеће године на завршетку средње школе очекује промена, полагање државне матуре. О новини, која није наишла на добар одјек међу ученицима, Драгана Костић Милутиновић, просветни саветник у Школској управи у Пожаревцу, каже:

– То је део новог законског оквира. До промене ће доћи наредне школске године, и сада су у току припреме за полагање државне матуре која ће бити еквивалент завршном испиту у основној школи. Сви ученици средњих школа на територији Републике Србије полагаће исте тестове. Имаће обавезни део матуре који подразумева тест из математике и матерњег језика. Други део матуре ће бити изборни, где ће ученици, према својим способностима и склоностима, моћи опет са листе да изаберу општеобразовни предмет који ће полагати. Осим тога, у гимназији ће се полагати општа матура, у средњим стручним школама стручна матура, а у уметничким школама уметничка, што подразумева да имају и практични део испита. Ове године ће за ученике трећег разреда средње школе бити спроведена пробна државна матура у периоду од 30. маја до 2. јуна.

Наредне 2023/ 2024. године садашњи ученици трећег разреда као матуранти ће полагати праву државну матуру. Државна матура по завршетку средње школе не обезбеђује аутоматски упис на све факултете, каже Драгана Костић Милутиновић:

-Оно што све ученике и родитеље интересује је како ће се после државне матуре уписивати на високошколске установе. То ће, ипак, бити на аутономији факултета где ће се одлучивати о полагању додатних испита, уколико су факултети специјализовани.

 Друго полугодиште се, иначе, завршава 6. јуна за ученике осмог разреда. Друго полугодиште за ученике четвртог разреда гимназије завршава се 23. маја, а за ученике III разреда трогодишњег и IV разреда четворогодишњег образовања стручних школа 30. маја. 

                                                                                                                         Д. Деурић

Share.

1 коментар

  1. Не разумем потребу за отварањем специјализованог одељења на смеру за ученике са посебним способностима за сценске и аудиовизуелне уметности у Пожаревачкој Гимназији ? Зар у нашем граду постоји толика потражња за овим смером ? Колико разумем директорка гимназије ће затворити једно од постојећих одељења? На коповима и електранама се запошљавају инжењери из других крајева, зато што се наша деца школују за сценске и аудиовизуелене уметности ! Мислим да је ово безсмислено !

Skip to content