ПОЛИТЕХНИЧКА ШКОЛА У ПОЖАРЕВЦУ ПРЕДСТАВЉА СМЕРОВЕ

Политехничка школа у Пожаревцу ове године, у школској 2023/2024, у оквиру образовног профила сервисер термичких и расхладних уређаја, уписаће укупно 15 ученика.

Овај смер предвиђа трогодишње школовање, а практична настава одвија се како у школи, тако и у савременим сервисима беле технике.

Ово усмерење некада се звало електромеханичар за термичке и расхладне уређаје, међутим последња генерација ученика која ускоро завршава своје школовање у овој установи, прва је која ради и образује се по новом плану и програму.

Реч ученика

Ученик Вељко Гагић овај смер је након осмогодишњег школовања уписао пошто се детаљније информисао о томе који су послови тренутно најтраженији.

-За упис на овај образовни профил није потребно пуно поена. Имао сам довољан број бодова да упишем и неку другу средњу школу, међутим ипак сам се одлучио за Политехничку школу. Посао сервисера термичких и расхладних уређаја није толико тежак, није ни народски речено прљав посао. Предмети нису тешки, професори су добри предавачи. Оно што је добро је да се на пракси искључиво учи кроз рад у сервисима. Када завршим школовање највероватније ћу се бавити овим занатом. Наравно, увек ће ту бити и неких додатних послова, а све у циљу развоја сопствене фирме, рекао је Гагић.

Вељко Гагић и Немања Илић

Са Вељком Гагићем слаже се и Немања Илић који је ову школу такође уписао након што је увидео који се то занат највише тражи. Како је рекао, свако од нас има веш машину, судомашину, то је техника која се стално квари и за њихову поправку је увек потребан мајстор.

-Данас се све више људи греје и хлади на клима уређаје, поготово старији грађани, пензионери. Такође, монтажа и пуњење клима лаган је посао и тражен и физички није толико тежак, закључио је ученик Немања Илић који је ове године учествовао на Републичком такмичењу за сервисере и остварио запажен успех. Овом приликом стекао је нека нова искуства што је врло важно, јер оваквих стручних школа у Србији нема пуно.

Професорка Оливера Филиповић истиче да су ученици ове школе доста упознати са иновацијама у оквиру смерова и додаје да је током школовања акценат на стручним предметима.

-Наставни предмети врло су слични предметима на смеровима аутоелектричара и електричара. По први пут ове године завршни испит предвиђа рад на задатку у реалним условима у сервису пред мајсторима, члановима комисије. На овај начин могу се видети конкретна знања и вештине ученика које су стекли током школовања, рекла је Филиповић и додала:

– Овај смер бави се монтажом, одржавањем, поправљањем електричних уређаја, свих врста кућних апарата. По завршетку школовања лако је наћи запослење или отворити самостални сервис. Такође, за овај смер у нашој школи могуће је дошколовати се на 5. степен. Обзиром на све новине и промене које доноси садашња техника, ученици исте морају да прате и детаљније о њима уче, нагласила је Оливера Филиповић која је подсетила да је претходних година, први на листи за упис на образовни профил сервисер термичких и расхладних уређаја имао 63 поена, а последњи 39.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content