2019-10-23T18:22:02+02:00 23. октобра, 2019. 18:22 |

Управљачке вештине у функцији развоја

Парламент привредника у проширеном саставу Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа, Одбора за пољопривреду, Одбора за индустрију и Одбора за услуге, у сарадњи са Мокрогорском школом менаџмента организовао је састанак на тему: „Управљачке вештине у функцији развоја компаније“.

На скупу је оснивач и директор Мокрогорске школе менаџмента Срђан Јанићијевић представио концепт личног и професионалног развоја менаџмента, као кључног фактора за успешно пословање и развој компаније, а тиме и друштва у целини. Посебна пажња је посвећена следећим темама: који су нивои организације и чиме су међусобно условљени, врсте компетенција које морају имати запослени, а посебно менаџмент и како добро управљање доводи до бољих пословних резултата. Анализиран је утицај кључних елемената пословног окружења на пословање, као и сличности и разлике између управљања и пословног лидерства.

            -Данас говоримо о томе како управљачке вештине могу да утичу на то да имамо боље организације, бољи привредни амбијент и у крајњој линији да имамо боље друштво. Управљачке вештине код нас се нису систематски развијале због свих промена које смо имали у друштву и услед транзиције, али процењује се да квалитет једне организације или једне средине, заправо зависи од тога колико имамо добре и посвећене управљаче. Каријера једног сарадника или једног руководиоца гради се исто као што се  добро изграђује занатлија. Да би сазрели као руководилац морате да прођете кроз различите фазе, кроз разне вештине, које полазе од техничких, до међуљудских и на крају до концептуалних вештина. То је дуготрајан процес који се учи кроз искуство и нарочито кроз интеракцију са старијим колегама. Битно је да што пре схватимо да морамо да бринемо о тој врсти људи, јер су они редак ресурс, зато што преузимају одговорност и спремни су да доносе одлуке и за друге, то свака средина негује, па тако морамо и ми, истакао је између осталог Срђан Јанићијевић.

            Састанак је био интерактиван, са бројним примерима из домаће и међународне праксе, а у раду су поред привредника из региона учествовали и директорка Директората за парламенте привредника Нермина Љубовић, директорка Регионалне привредне коморе Браничевског и Подунавског управног округа Тамара Ивковић и председник Парламента привредника РПК Браничевског и Подунавског управног округа Саша Филиповић.

                                                                                                          Д.Динић