Жетва жита на подручју Браничевског округа је у пуном јеку, али услед обилних падавина дошло је до прекида. Овако учестале падавине утичу негативно на комерцијални квалитет пшенице на откупним местима, што доводи до смањења приноса. Сам крај вегетације озимих стрних жита, посматрано са агрометоролошког аспекта био је негативан.

-У најкритичнојој фази, фази наливања зрна, имали смо изузетно високе дневне температуре ваздуха, што је довело до скраћења вегетације и бржег сазревања, а самим тим и смањења приноса. Негативан утицај на висину приноса имају и обилне падавине у протеклом период у (преко 150 литра по метру кадратном). Због ових негативних агрометеоролошких фактора очекује се смањење приноса пшенице од 10-40 % у зависности од подручја, парцеле и примењене агротехнике. До сада је пожњевено око 60% површина и просечан принос озиме пшенице се креће око 4800 кг сувог зрна по хектару. На непожњевеним површинама услед обилних падавина очекује се проклијавање зрна у класу што ће додатно негативно утицати на квалитет и висину приноса жита, каже  Јоргованка Влајковац  из ПССС Пожаревац.

Што се тиче јарих култура, пре свега кукуруза и сунцокрета , ове падавине су добро дошле. Усеви кукуруза се налази на великом проценту површина у фази опрашивања. Ако у наредних 15 дана дневне температуре не буду екстремно високе, можемо да очекујемо добру оплодњу, а самим тим и добар потенцијал за род. Усеви сунцокрета су у фази цветања и наливања зрна. Негативан ефекат падавина се примећује на парцелама где се појавио плужни ђон, што доводи до задржавања воде на површини (забаривање), што свакако негативно утиче на изникле усеве.

Share.

Comments are closed.

Skip to content