Златан Костић

Спортски савез Града Пожаревца је организација која у свом окриљу окупља четрнаест асоцијација. Реч је фудбалу, рукомету, одбојци, атлетици, гимнастици, ватерполу, џудоу, карату, куглању, пливању, пецању, параглајдингу, тенису и стоном тенису. Клубови, као и појединци окупљени око матичних клубова на територији града, имају огромну подршку Спортског савеза, као и Града Пожаревца, што је резултирало не само одличним резултатима, већ и подстреку да се и у наступајућем периоду настави узлазни тренд.  

Поменуте чињенице биле су повод да посетимо ову значајну спортску институцију и разговарамо са Златаном Костићем, председником Спортског савеза Града Пожаревца.

Сусрет смо започели питањем везаним за активности везане око организације манифестација   у којима је Савез  протеклих 365 дана био један од носилаца.

                                                              Бициклистичка трка “Кроз Србију”

– Чињеница је да град величине Пожаревца има велике потребе, али и могућности када су спортске активности у питању. Но, за нијансу изнад свих су оне међународног карактера.  Тако могу истаћи Међународну бициклистичку трку „Кроз Србију“  коју реализујемо  у сарадњи са Бициклистичким савезом Србије. Неизоставне су Међународне уличне трке  Града Пожаревца  поводом Дана ослобођења,  које имају традицију  дугу равно 55 година. Овогодишње су окупиле више од две хиљаде такмичара из свих крајева Србије као и Мађарске, Хрватске, Бугарске, БиХ, Словеније, Републике Српске…  Морам  поменути и организацију  Међународне кошаркашке утакмице женских тимова  „Шангај“ из Народне републике Кине и „Краљево“ из истоименог града, каже Костић и додаје:

– Такође, наш Савез улаже огроман труд у укључивање најмађих у све сфере спортског живота, тако да смо наставили са организацијом бесплатне школе пливања „Научи да пливаш“ намењене деци предшколског узраста и првих разреда основних школа коју сваке, па и минуле,  са успехом похађа и оконча око 400 малишана.

Најмлађи спортисти  у жижи

Костић и легенда европског и светског фудбала Драган Џајић

Интересујући се за сегмент везан за најмлађе, од Златана Костића сазнајемо да је Спортски савез веома задовољан организацијом спортских интерних школских такмичења  али и учешћем ученика и тимова –  од градских  до републичких  надметања.

– Са поносом могу истаћи да су наши спортисти на школским такмичењима постигли завидне резултате нарочито у спортској гимнастици, атлетици, рукомету, футсалу, малим олимпијским играма ученика нижих разреда основних школа. Овакви резултати везани за развој школског спорта,  делом су резултат плана и програма рада Спортског савеза Града Пожаревца  чији примарни сегмент обухвата укључивање  што већег броја ученика основних и средњих школа са територије Града Пожаревца и Градске општине Костолац.  Спортски савез Града финансијски комплетно прати школски спорт тако да се наша подршка састоји и у исхрани, превозу школских екипа на такмичења, обезбеђивању дневница професорима, медаља и пехара, трошкове службених лица…

У Спортском савезу посебно су поносни што су успели да помогну основним и средњим школама са територије Града Пожаревца и Градске општине Костолац. Нaимe, свакој су поклоњене лопте за рукомет, кошарку и фудбал као и кошеви, што ће увелико допринети да најмлађа популација у оквиру школских активности интензивира интересовање и бављење овим спортовима.

Велика помоћ спортски клубовима

Евиденто је да је Спортски савез Града Пожаревца током 2018. године посебан акценат ставио на активност помоћи  бројним клубовима, како  у финансијском  тако и организационом  смислу. Овде се може истаћи подршка у припреми и реализацији  такмичења, помоћ сеоским клубовима око сређивање инфрастуктуре, обезбеђивање награда, набавка реквизита, покривање трошкова путовања, набавке опреме за такмичење…

                                                                Међународне уличне трке Града Пожаревца

– Учествовали смо у организацији такмичења „Куп Браничева“ за млађе категорије Џудо клуба „Бамби“, Турнира млађих категорија  Карате клуба „Пожаревац 92“ и Турнира  Куп ослобођења Пожаревца, где смо Карате клубу „Млади радник“ обезбедили награде пехаре и медаље. Уз ову помоћ, Савез је  Казнено поправном заводу  Пожаревац уручио лопте за кошарку и фудбал, а Центру за обуку копнене војске у Пожаревцу поклонио лопте, медаље  и пехаре за такмичење.

У разговору сазнајемо да је Спортски савез Града Пожаревца  подршку пружио и Фудбалском клубу  „Трон“  приликом организације турнира млађих категорија док је фудбалским клубовима „Вихор“ из Маљуревца и „Пролетер 1932“ из Пожаревца додељена помоћ за сређивање свлачионица. Костић наводи да је Савез у години за нама Клубу америчког фудбала набавио спортску  опрему,  и са поносом истиче  финансијску помоћ Организацији спортских риболоваца  „Смуђ“ за одлазак такмичара са репрезентацијом Србије на Светско првенство. Трудећи се да што већем броју клубова и спортиста са територије Града помогне у раду и активностима, Спортски савез је Фудбалском клубу „Љубичево“ обезбедио контејнер за свлачионице, пумпе за заливање терена, косилице, Клубу „Бели орлови“ у Брадарцу грађевинским материјалом помогао око ограђивања терена, а  “Обилићу“ из Живице око реконструкције крова свлачионице, прича Костић.

Не запостављајући традицију коњарства овог дела Србије, Савез је Коњичком клубу „Кнез Михајло“ обезбедио седла за волитежере. Такође, истиче  помоћ у превозу на утакмице играчима Кошаркашког клуба „Пожаревац“, финансијску помоћ за лекарске прегледе и превоз играча млађих категорија Фудбалског клуба „Млади радник 1926.“, превоз на утакмице чланицама ЖФК „Пожаревац“, док су Клубу „Слога“ у Касидолу набавили голове за игралиште поводом турнира у малом фудбалу.

Тренутно у фокусу Акција „Спортиста и екипа године“

 У Спортском савезу се тренутно сумирају резултати и праве планови за наредну годину, а ових дана све снаге усмеравају се на једну значајну акцију, која има вишедеценијску традицију.

-Наиме, већ неколико недеља смо сви у Савезу фокусирани на реализацију акције „Бирамо спортисту и екипу године“ у оквиру које ће се на пригодној свечаности прогласити најбољи клубови и спортисти у 2018. години са територије Града Пожаревца и Општине Костолац. Ово је акција која се традиционално приређује у сарадњи са „Реч народа“. Имајући у виду да је ово манифестација која деценијама уназад плени пажњу не само спортске јавности, користим прилику да подсетим ваше читаоце да се и они до 31. децембра својим предлозима за најбоље у протеклој години могу укључити у ову акцију, подсећа Костић.

 

        Тим Спортског савеза  Града Пожаревца, уз председника Златана Костића чине Дрaгaн Никoлић гeнeрaлни сeкрeтaр и Нoвицa Живкoвић сaвeтник зa сaрaдњу сa клубoвимa и сaвeзимa.

 

Проширење активности у 2019. години

Управни одбор Спортског савеза Града Пожаревца ће у наступајућој години проширити своје активности, а једна од њих је презентација  клубова чланица Савеза  на  Сајму спорта Србије  који ће се одржати у   организацији Спортског савеза Србије  и Министарства спорта  и омладине.

                                                             Млади и у 2019. години у центру спортских активности

– Окосница рада и у наредној години везана је за млади нараштај. Самим тим,  увелико су одмакли наши планови за организацију такмичења деце предшколског узраста што ћемо радити у сарадњи  са Предшколском установом  „Љубица Вребалов“. Реч је свим врстама  спортова  који су безбедни и који поштују стандарде  предшколских установа за одређене узрасте деце. Наравно, као што је то било и до сада, и у 2019. години очекујемо драгоцену сарадњу и  подршку градоначелника и челних људи Града Пожаревца, стручњака из области спорта, тренера, директора школа, спортских радника,  али и Олимпијског комитета, Спортског савеза Србије, гранских савеза и спортских савеза других градова.

Обиље активности које су за нама, а на које је свој потпис ставио Спортски савез Града Пожаревца говори да ова асоцијација професионално прати све захтеве ове области,  али и стратегију развоја спорта на нивоу Републике Србије, што је озбиљна основа за рад у наступајућој години.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content