Протеклог викенда, на Сребрном језеру, одржано је друго издање пливачког такмичења на отвореним водама под називом „Сребрно језеро – Отворене воде 2022“.
Ово надпливавање представљало је и шампионат  Супер лиге отворене воде Гранског пливачког савеза Српског савеза пливања на Отвореним водама, као и Првенство пливачког савеза Централне Србије у 2022. години, у дужинама од 1 км, 3 км и 5 километара.

Титулу шампиона понели су Сима Kолџић из Пожаревца, у мушкој конкуренцији, и Дивна Шимшић из Београда, у женској конкуренцији, која је уједно и првакиња Србије на 5 и 10 километара.

Технички организатори овог великог такмичења су пливачки клубови из Пожаревца „Три свим“ и „Делфин 012”.

Промотер митинга био је прослављени маратонац Недељко Неђа Тодоровић, који је испливао дистанцу од 1 километар. Трке су судиле судије Пливачког савеза Србије, а био је присутан и комесар Пливачког савеза Србије.

Митинг је окупио 125 учесника. Стаза је била маркирана великим тркачким бовама на којима су патролирали кајаци и чамци. Спасилаштво на води предводио је клуб за подводне активности из Беле Цркве, док су им се прикључили и спасиоци са искуством из Пожеревца. На обали, митинг је обезбеђивао „Петковић тим“ из Београда, док је у приправности било возило Хитне медицинске помоћи из Великог Градишта. Право учешћа имали су сви такмичари који су желели да се такмиче, без обзира на пол и узраст.

Ана Васић, тренер пливања у „Делфин 012“ и члан УО Српског савеза пливања на Отвореним водама, истиче да стручан тим овог Савеза од почетка поставља нове стандарде у организацији захтевних пливачких такмичења, где се највећа пажња посвећује безбедности пливача.

Како наглашавају организатори, основни циљеви Савеза постављени су још 2018. године, када је митинг и основан. То су унапређење развоја и омасовљење пливачког спорта у Србији. У фокусу нам је Браничевски округ, где овај олимпијски спорт иначе није био заступљен. Отуда је потребно унапредити свест о важности развоја овог базичног спорта, посебно за школски узраст. Такође, промовисати здраве стилове живота, других водених спортова, туризма, као и подизање свести јавности о важности очувања приобаља језера и река у Србији.

Омасовљење пливачког спорта

Следећи митинг „Сребрно језеро Отрворене воде“ биће одржан 2. јула идуће године.

Kатарина Жегарац Илић, тренер пливања у „Три свим“ и директор митинга, поручује да ће се сви који су укључени у организацију потрудити да ово надметање буде још масовније, са још више учесника из иностранста, као и да се допринесе повећању броја рекреативних пливача.

На програму су биле трке за најмлађе пливаче на деоницама 50 метара, 100 метара и 200 метара, где је учествовало више од 60-оро деце узраста између 6 и 12 година.

На трци за пливаче са хендикепом, на деоници од 300 метара, учествовали су Лазар Филиповић из Чачка, који је пливао и 3 километра, потом, Марина Марковић из Kостолца и Теодора Станковић из Београда. Њима су уручене специјалне награде.

Победници на главним тркама у дужинама од 3 и 5 километара награђени су специјалним медаљама, плакетама, робним и новчаним наградама. Најбољим пливачима из Централне Србије, директор Пливачког савеза Централне Србије уручио је пехаре.

Иначе, учеснички пакет садржао је мајицу са логом трке, финисерску медаљу, оброк, фласицу воде и сок.

Покровитељ митинга био је Грански пливачки савез „Српски савез пливања на Отвореним Водама“, са седиштем у Пожаревцу.

Такмичење су помогли и други спонзори: Синдикат „Термоелектране Kостолац“, Синдикат Банат Бамби, Пеђолино „Party Service“, Фрувита, Дрнда интернационал, Дом здравља Велико Градиште, Веслачки савез Србије, ПЗП Пожаревац, Маркет – паркет, Ауто Миркос, Техно Маркет, „GSM & PC shop“ из Пожаревца, Привредно друштво ПРИМ Костолац, “Vitalis Doctors Group”, Синдикална организација “Копови Костолац” и Универ Савић.

 

Резултати

Пет километара, мушкарци

 1. Марко Тодоровић – Пливачки клуб Ниш 2005 (Првак Србије на 5 км у 2022 години)
 2. Матеја Михајловић – Пливачки клуб Ниш 2005
 3. Огњен Драшковић – Пливачки клуб Валис

Пет километара, жене

 1. Дивна Шимшић – Пливачки клуб Нови Београд – (Првакиња Србије на 5км И 10 км у 2022 години).
 2. Нађа Лазаревић Пливачки клуб Валис
 3. Софија Мливојевић Пливачки клуб Пират

Три километра, мушкарци

 1. Димитрије Николић – Пливачки клуб Пират
 2. Димитриј Мијаиловић – Пливачки клуб Валис
 3. Душан Мрваљевић – Пливачки клуб Сремска Митровица

Три километра, жене

 1. Марта Дуњић – Пливачки клуб Пират
 2. Тара Терзић – Пливачки клуб Валис
 3. Наталија Kовачевић

Један километар, мушкарци

 1. Никола Радомировић – Пливачки клуб Пират
 2. Андрија Станкић – Пливачки клуб Нови Београд
 3. Вукашин Шкаро – Пливачки клуб Сремска Митровица

Један километар, жене

 1. Сара Плазовић – Пливачки клуб Сремска Митровица
 2. Маша Радојевић – Пливачки клуб Валис
 3. Андријана Марић – Пливачки клуб Валис

 

 

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content