2020-09-14T08:43:24+02:00 14. септембра, 2020. 08:43 |

Успешна радионица шивења, хеклања и штрикања у Костолцу

У организацији Центра за културу Костолац и Удружења за промоцију културе, традиције и туризма „Од књиге до душе“, одржана је још једна виртуелна радионица старих заната као што су шивење, хеклање и штрикање.

– Традиционалне занатске алатке и различити производи занатских радионица представљају део материјалне културне баштине, као и сведочанство једног времена које полако нестаје у свеопштој модернизацији. У ери напредне технологије у Србији, неопходно је очувати дух традиционалних заната, поручују учесници ове радионице која је привукла значајно интересовање разних генерација.

 Почело се са кројачким занатом који спада у један од најстаријих и вероватно јединих који се и надаље чува и негује. Колико год се нових продавница конфекцијске гардеробе појавило, увек ће бити људи који ће желети лични печат, гардеробу по сопственој мери и укусу.

Уследила је радионица хеклања или кукичања, које представља једна је од префињенијих народних радиности и поступак израде украсних или одевних предмета од конца. Хеклање је некада искључиво служило за израду украсних кућних предмета као што су миљеи, столњаци, завесе, чипке ушиване на народну ношњу, чипке на ободима постељина и прекривача. Иначе, хеклање се разликује од штрикања по томе што је у једном тренутку само једна петља активна и што се уместо две штрикаће игле користи хеклица за хеклање.

Последња у том низу била је радионица штрикања или плетења. Реч је о једном од најстаријих заната, дубоко укорењеном у нашој култури. Некада је штрикање било део традиције која се по женској линији преносила с колена на колено, мада је првобитно штрикање било мушки посао. Први штрикачки цех основан је у Паризу 1527. године, а затим и у осталим градовима широм Европе. Ти цехови су окупљали углавном мушкарце, са изузетком жена, које су биле удовице, па су након смрти мужева преузимале њихов посао.

Радионица старих заната део је пројекта „Траговима прошлости – очување културне традиције кроз старе занате и јела нашег краја“ који је подржан од стране Градске општине Костолац и који две године уназад организује у Костолцу. Учеснице последње радионице су Ружица Живковић, Невена Вуксановић, Магдалена Реџовић, Сузана Ненић, Вера Савковић и Рената Минић.