2017-04-12T08:44:05+02:00 12. априла, 2017. 08:44 |

Успешни међу нама: Катарина – наш Виљем Тел

katarina sikirus„Најталентованија српска стреличарка Катарина Сикируш из Стреличарског клуба Кнез Лазариз Петровца на Млави, још увек јуниор, поставила је национални рекорд са 556 кругова у дисциплини 2 x 18м ОР. Резултат је постављен на турниру у Бечу и један је од најбољих резултата у региону. Стреличарски савез Србије честита Катарини и њеном тренеру Срђану Илићу“, овако изгледа један од текстова са честитком објављен прошле године путем званичне интернет странице „Стреличарског савеза Србије“. Посета поменутој страници, натпросечни резултати, младост, упорност и таленат били су повод да рубрику „Успешни међу нама“ оплеменимо причом о младој Петровчанки која ниже успех за успехом у спорту који сваког малишана асоцира на Робина Худа и Виљема Тела. Но, наша прича о ученици завршне године Гимназије „Младост“ у Петровцу на Млави  много је реалнија и озбиљнија.

             Катарина је рођена у Петровцу на Млави 1998. године као друго дете у породици Сикируш. Још као петогодишњакиња са старијом сестром је посећивала тренинге џиу џице, и како нам открива, нестрпљиво је чекала да напуни довољно година не би ли могла и сама да тренира. Паралелно са поласком у први разред Основне школе „Бата Булић“ у Петровцу на Млави, седмогодишња Катарина почиње да тренира у Клубу борилачких вештина који води  Срђан Илић, а улазак у једну сасвим другачију спортску грану, бива више него случајан:

– У дванаестој години заједно са друговима из матичног борилачког Клуба и тренером Срђаном посетила сам манифестацију ,,Спортска бајка” која се сваке године одржава у Зоолошком врту у Београду, и ту смо се сви упознали са стреличарством, сећа се Катарина. – Било је то нешто ново и занимљиво, поготово што су нас лук и стрела асоцирали на литературу као и бројне ликове из филмова у којима преовлађују давно прохујала времена и витештво. Ношен ентузијазмом и авантуристичким духом, наш тренер Срђан оснива Стреличарски клуб ,,Кнез Лазар” чији сам полазник била и – ја.  Наравно, како је то била новина за све нас, прве кораке у стреличарству начинили смо уз помоћ искусног стреличара и тренера Вује из Панчева.

kaca i trenerПаралелно са свим школским активностима, Катарина је три године упоредо тренирала стреличарство и борилачке вештине. Стицајем околности, на једном од бројних припремних тренинга поводом наступајућег такмичења у борилачким вештинама – задобија тежу повреду колена. Специфичност повреде потпуно је одваја од џиу џице, што представља преломан тренутак у њеном животу – Катарина се у потпуности посвећује стреличарству! Убрзо стижу и први успеси и вредна признања:

 – Мој први успех је обарање кадетског државног рекорда 2015. године у indoor сезони у Београду са 548 кругова, говори нам Катарина.  – Од тог дана нижу се успеси  и обарање рекорда у свим категоријама. Као јуниорка 2016. године обарам рекорд у Бечу са 556 кругова, и недуго потом са 558 кругова у Београду обарам и сениорски рекорд. Јануара ове године на Светском купу у француском граду Ниму заузела сам 6. место у конкуренцији од 82 такмичарке из целог света подижући државни рекорд на 560 кругова!

Чињеница је да Стреличарски клуб,,Кнез Лазар”, иако најмлађи у Србији,  успева да оствари врхунске резултате. Како се и потписник ових редова по први пут озбиљније упознаје са стреличарством, замолили смо Катарину да нам  објасни где се сврстава стреличарство, када је спорт у питању?

– Најкраће речено, стреличарство спада у ред белих спортова попут мачевања, голфа и тениса, објашњава Катарина. – Један је од најтежих олимпијских спортова који захтева велики физички и психички напор.

Имајући све ово у виду, како изгледа твоја радна седмица?

– Уз школске обавезе, моје радне активности састоје се од пет сати свакодневног рада са тренером и то свих пет радних дана у недељи, а викендом сам углавном на такмичењима, одговара нам Катарина.  –  Тренирам у теретани, на фудбалском стадиону као и у ходнику Основне школе „Бата Булић“, све у зависности од типа тренинга.

И за сам крај нашег сусрета, уобичајно питање – који су планови наше младе саговорнице?

Када је о такмичењима реч, она ме очекују већ наредних недеља. Моји, али и планови свих нас у Клубу ,,Кнез Лазар” је да  ускоро одржимо презентацију стреличарства и у Пожаревцу,  са жељом да се овај дивни витешки спорт прошири,  а да нови таленти засијају на српском стреличарској сцени, каже Катарина. – Када је о личним амбицијама реч, жеља ми је да после окончане Гиманзије упишем студије архитектуре.

На растанку са овом младом спортисткињом пожелели смо јој да постане прва представница Србије у стреличарству на Олимпијади у Токију 2020.године.

Текст: Влада Винкић

Фото: Приватна архива К.Сикируш