2021-02-19T12:02:13+01:00 19. фебруара, 2021. 11:51 |

Устоличен српски патријарх Порфирије

                                                                           Фото: СПЦ

Свети архијерејски сабор Српске православне цркве је за српског патријарха изгласао митрополита загребачко – љубљанског Порфирија Перића.

Монах Матеј из манастира Сисојевац је из књиге Светих јеванђеља извукао коверту са именом новог патријарха, у ком су се налазиле коверте са именима тројице кандидата са највећим бројем гласова. У најужем жребу, поред Порфирија били су и епископ бачки Иринеј и епископ бањалучки Јефрем. Након избора служено је благодарење и произнесено многолетствије.

Четрдесет шести патријарх устоличен је данас у јутарњим сатима, у Саборној цркви у Београду, након чега је одржао и своју прву беседу.

Патријарх Порфирије рођен је 22. јула 1961. године у Бечеју. Замонашио се 1986. године.

На православном Богословском факултету дипломирао је 1987. године, постдипломске студије похађао је на Богословском факултету у Атини, у којој је 2004. године стекао звање доктора наука.

Године 1991. постао је игуман манастира Kовиља, 1999. викарни епископ Епархије бачке, док га је Сабор српске цркве поставио за митрополита Загребачког 2014. године.

Годину дана касније постаје професор на Православном богословском факултету, предаје наставу у оквиру предмета основних студија пастирско богословље са психологијом и теологија Новог завета.

Своје стручне радове објављивао је у часописима у Србији и шире. Учествовао је многобројним научним конференцијама и симпосиумима широм света.

Односе личних пријатељстава и блиске сарадње негује и са свештеницима других цркава и верских заједница.