У Голупцу је одржана 18 редовна седница Скупштине општине, последња у овој години, на којој се нашло 16 тачака дневног реда од којих је и Предлог одлуке буџета за наредну 2023. годину који износи 454,2 милиона динара.

       -Од те, укупне суме, 202 милиона динара обухватају порески-непорески приходи који грађани и правна лица плаћају на основу пореских решења за које неће добити никакву против услугу, али су они на економској класификацији утврђени, рекла је представљајући  пројектовани буџет за наредну 2023. Годину  Радмила Ивановић, начелница Одељења за буџет и финансије Општине Голубац.

     Ивановић је истакла да су и порези на зараде планирани колико су и наплаћени у последња три квартала у овој години,уз повећање за четвти квартал у износу од 12,5 одсто. Остали приходи су исто тако на овој врсти прихода пореза на доходак повећани за одређену стопу инфлације, односно од око 10 одсто.

       -Код осталих прихода од  ненаменских трансфера од Републике Србије су  и средства у износу од 176,6 милиона динара као и за Предшколску установу ,,Ласта’’ у износу од 1,1 милиона динара. Планирани су приходи од продаје плацева у износу од 15 милиона динара као што смо планирали у овој 2022. години. Ту су и планирани приходи од 25 милиона динара пренетих средстава као и 7 милиона динара неутрошених средстава која су исплаћена у буџет од Министарства за бригу о селу Републике Србије за набавку једног минибуса, додала је Ивановић.

На овој  седници усвојени су и предлог Одлуке  о изменама и допунама одлуке о елементима пореза на имовину за територију општине Голубац,  текст Локалног антикорупцијског плана општине Голубац за период  2023-2026. година, Предлог Одлуке о усвајању програма рада Центра за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац за 2023. годину, затим  предлог Кадровског плана Општинске управе општине Голубац за 2023. годину, као  и  предлог Решења о именовању Комисије за планове Општинске управе Голубац.

         -Усвајање буџета за наредну годину је једна од најважнијих одлука Скупштине општине Голубац у циљу реализације наших активности на развоју и стварању услова за рад и бољи живот наших грађана. Зато ми је драго што је овај најважнији акт усвојен и позвао сам одборнике да допринесу  нашем развоју, а уједно користим прилику да поводом предстојећих Новогодишњих и Божићних празника нашим одборницима и грађанима честитам ове празнике, пожелим добро здравље и све најлепше у новој 2023. години, нагласио је Зоран Ћирковић, председник Општине Голубац.

БУЏЕТ РЕАЛАН

Према речима председника Општине др Небојше Мијовића  буџет је реалан, рестриктиван и задржао је развојну и  социјалну компоненту, што значи да је и у наредној години обезбеђено финансирање пројеката у области саобраћаја и саобраћајне инфрастсруктуре, социјалне и дечије заштите, урбанизма и просторног планирања, здравствене заштите, предшколског и основног васпитања и образовања, локалног економског развоја, развоја пољопривреде и рураралног развоја, туризма, културе, спорта као и за заштиту животне средине

      -Ако имате 450 милиона динара прихода у буџету и када већ неколико година за редом издвојите више од 50 одсто тих средстава за изградњу различитих пројеката на територији Општине, онда је то доказ да је буџет развојни. Нисмо запоставили ни социјална давања нашим грађанима. Преко Центра за социјални рад издвајамо годишње око 15 милиона динара зза помоћ социјално угроженима, али и спровођење Програма који спроводимо већ неколико година за повећање наталитета. Реч је о помоћи младим брачним паровима који имају три и више деце где мајкама плаћамо месечно по 25 хиљаде динара све док дете не напуни 15 година старости. Желим овом приликом да нашим грађанима честитам предстојеће Новогодишње и Божићне празнике као и успеха у Новој 2023. години, истакао је председник Општине Голубац др Небојша Мијовић.

Локални парламент на овој сеници  усвојио је и Програм рада Центра за социјални рад општина Велико Градиште и Голубац, Народне библиотеке  ,,Вељко Дугошевић’’,Туристичке организације , Општинског штаба за ванредне ситуације и Плана пословања Јавног Комуналног предузећа Голубац, за наредну 2023. годину. Усвојен је и предлог одлуке Програма о изменама и допунама програма о пословању  као и о изменама и допунама програма о распореду и коришћењу средстава субвенција за д.о.о за развој туризма ,,Тврђава Голубачки град’’ за ову 2022. Годину. Одборници су на овој последњој седници Скупштине општине у Голупцу усвојили  и предлог кадровског плана Општинске управе као и програм рада Скупштине општине Голубац за наредну 2023. годину.

                                                                                                                         Љ. Настасијевић

Share.

Comments are closed.

Skip to content