Недељник “Реч народа” подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

22.11.1909.

 „АСТАЛЧЕ КОЈЕ ГОВОРИ“

 Ревијско – водвиљско позориште под именом ,,Орфеум“ из Београда, који је водио Михаило – Мика Бакић, дало је опроштајну представу у Пожаревцу у хотелу ,,Српска круна“. Представа ,,Асталче које говори“ била је последња представа Мике Бакића у Пожаревцу.


  24.11. 1784.

 ШПИЈУНИ У ПОЖАРЕВЦУ

 Аустријски шпијуни уходили су Пожаревац.Франц Ксавер Покорни и Митесер допутовали су прерушени из Лучице у Пожаревац, који је тада био у турским рукама.Шпијуни су се задржали четири дана у Пожаревцу који су касније описали као паланку  од 150 турских и 80 хришћанских кућа, 2 џамије, 2 велика хана у којима је могло да се смести 120 коња, 9 пекара и једна дрвена црква. У самој касаби евидентирали су и  једно утврђење од палисада.


 25.11.1875.

ПРОПАЛА БУНА ПОЖАРЕВАЧКИХ ЂАКА

 Народна скупштина одбацила је захтев ђака Земљоделско-шумарске школе из Пожаревца о реформи школе. Одбацујући захтеве ученика, Скупштина је то образложила да они,,потичу од социјалистички настројене омладине“. Тако је пропала буна ђака Земљоделске школе у Пожаревцу.


 25.11.1910.

 ЈОВАНОВИЋ УМЕСТО ПАШИЋА

На место посланика Николе Пашића који је заступао Пожаревачки округ, дошао је Јован Јовановић, трговац из Жабара. Никола Пашић је на седници Народне скупштине изабран за председника владе те је вратио посланички мандат.


26.11.1851.

КАЛДРМА ЗА СТАРИ КОРЗО                                                        

Калдрмисање пожаревачке вароши почело је кроз чаршију све до ,,Татар“ кафане и ,,Таиџинице“ (данашње улице Стари корзо, од цркве до Дома војске), а платиле су дућанџије и државне власти по 831 грош.

  Припрема З.Стокић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content