2018-02-03T11:18:40+01:00 3. фебруара, 2018. 11:18 |

В Р Е М Е П Л О В

Недељник „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Читалиште на дан Светог Саве

27.јануар1847.

У Пожаревцу је свечано отворено Читалиште, баш на дан Светог Саве, што је симболично означило његове циљеве и задатке на ширењу просвете код најширих народних маса. Није било државна институција, нити је од државе примало редовна финансијска средства. Издржавало се од ретких новчаних прилога општине и скромних поклона у књигама и часописима, од чланарине својих чланова, организовања балова и забава… Током 50-тих и 60-тих година 20. Века Читалиште је повремено радило, а од 1869. Почиње рад под именом Читаоница која је често мењала место и име да би  у септембру 1972. била смештена у згради Градскогздања где се и данас налази.


У Пожаревцу рођен Светозар Гвоздић

  1. јануар 1847.

У Пожаревцу је двадесет и деветог јануара 1847. Године рођен Светозар Ј. Гвоздић, министар привреде,  државни саветник и посланику Народној скупштини Србије. Основну школу као и гимназију завршио је у месту рођења, Пожаревцу. Право је студирао на Великој школи у Београду, Минхену, Хајделбергу и Лајпцигу, а дипломатију у Паризу.


Предизборни митинг Напредњачке странке                                                               

30.јануар1893.

Окружни одбор Напредњачка странка у Пожаревцу, одржао је предизборни митинг на коме су учествовали Стеван Максимовић, председник општине, вођа странке Милутин Гарашанин и генерал Хорватовић.


Радикали у изборној активности

31.јануар1893.

Радикали Пожаревачког округа у сусрет изборима заказаним за 25. фебруар одржали су у Пожаревцу предизборни митинг. Преседавао је председник Окружног одбора Риста Поповић.


Специјална дебата о зајму за железницу  

31.јануар1910.

У Народној скупштини Србије народни посланик др Станојло Вукчевић одржао је говор поводом специјалне дебате о зајму за железницу. Грађани Пожаревцау то време оштро су протествовали због одлуке владе да се не гради пруга Осипаоница – Пожаревац.

Припремио Зоран Стокић